INTERVENŢIE DE VIS – Violator capturat în Baia Mare (GALERIE FOTO)

6620

Alertă în Baia Mare! Două fete au fost violate de doi bărbaţi. Unul a fost prins la scurt timp. Cel de-al doilea s-a făcut nevăzut. Oamenii legii au făcut eforturi mari să îl găsească. Au trecut luni de zile în care nimeni nu a ştiut unde se ascunde. Asta până când să intre în scenă… Vis, câine poliţist!

Două tinere au fost acostate, iar apoi atacate de doi indivizi necunoscuţi. Asta se întâmpla pe bulevardul Independenţei, nu departe de ruinele fostei UP Săsar, mai jos de mall. Poliţiştii maramureşeni au demarat imediat o anchetă şi au reuşit să îl identifice pe unul dintre ei. Acesta şi-a dat în gât “partenerul infracţional”, însă cel de-al doilea violator era de negăsit. S-a presupus că s-ar ascunde printre ruine, în zona pantei pe care, odinioară, aluneca minereul. Oamenii legii l-au căutat şi acolo, însă nu l-au găsit.

# Filmul capturării
Au trecut aproximativ trei luni de căutări şi anchete. Violatorul parcă s-a ascuns în pământ. Au intrat în scenă Alin Ţîţoc, şeful Grupei Canine a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş şi câinele Vis. “Am făcut mai multe acţiuni de noapte, în care să încercăm să prindem infractorul. Apoi, am primit informaţia că în zona străzii Miron Costin s-au produs mai multe furturi mici, care, însă, ne-au dat de gândit. Se furau bucăţi de carne, se fura lapte, în principiu alimente. Am făcut apoi câteva pânde de dimineaţă, ba o dată chiar l-am urcat pe Vis în câteva poduri. Într-una din zile, am plecat în zonă, alături de trei colegi, doi de la Ordine Publică şi unul de la Judiciar. Ne-am deplasat la o casă aflată la marginea pădurii, în care nu intrasem în acţiunile anterioare. Era ora 9 dimineaţă. Terenul în zonă este unul accidentat. În zonă, spini de porumbar şi păducel. Aveam şi pistolul la mine, în caz de ceva. Ne-am apropiat de casă, moment în care i-am dat drumul lui Vis. Vis a urcat două, trei trepte de lemn şi a ajuns la uşă. În acel moment, a început să latre. În pat se afla infractorul. A înlemnit, nu a mai mişcat de acolo. M-am apropiat şi l-am tras pe Vis, pentru că aproape era peste el. Am întors individul pe burtă, după care l-am încătuşat. Violatorul îşi schimbase fizionomia în lunile de la comiterea infracţiunii. Slăbise, avea barbă, avea tenul mai închis. Nu l-a recunoscut nimeni, între timp. Însă, în faţa lui Vis nu avea cum să câştige”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Alin Ţîţoc.

# Nouă câini, şase conductori
Acest episod a avut loc în data de 18 octombrie 2018 şi este numai una din mulţimea de intervenţii a Grupei Canine din cadrul IPJ Maramureş. Violatori, tâlhari, traficanţi de stupefiante, scandalagii, cu toţii au plătit pentru infracţiunile lor, în urma intervenţiilor realizate de nouă câini, respectiv şase conductori. Este vorba despre Alin Ţîţoc (câinii Vis şi Ares), Zoltan Bandi (câinele Teba), Andreea Tracec (câinele Tep), Denis Coste (câinii Alexa şi Thor), Ionuţ Şuşca (câinele Snow) şi Sebastian Haimana (câinii Bela şi Max). Alin Ţîţoc a început cu Ricky munca la Grupa Canină, însă Ricky, între timp, s-a pensionat şi a rămas alături de conductorul său. De altfel, cei mai mulţi câini rămân, după pensionare, în grija conductorilor din timpul activităţii, deveniţi stăpâni, în adevăratul sens al cuvântului. Lucrătorii din cadrul Grupei Canine au mărturisit că ataşamentul om-câine este uriaş şi pe viaţă. Aceşti oameni se ataşează atât de mult de căţei, astfel încât rămân cu ei chiar şi atunci când nu mai au vârsta necesară pentru a interveni pentru prinderea infractorilor. Ba unii îi duc şi acasă. Alin asta face cu Vis. Iar Vis nu-i iese din cuvânt. Evident că asta spune multe! Facem precizarea că lipsesc Zoli şi Teba din fotografii. Se aflau în Capitală, unde au fost premiaţi pentru eficacitatea din ultimul an!

# Grupa Canină, mândria Poliţiei Maramureş
Grupa Canină este mândria IPJ Maramureş, iar acest lucru îl recunoaşte şi Liviu-Constantin Grozavu, inspectorul-şef al instituţiei. “Utilitatea lor se vede în fiecare zi. Utilitatea lor se vede atunci când merg împreună şi soluţionează cazuri, respectiv auzi că au prins autori de infracţiuni. Cheia acestei grupe este munca în echipă. Conductorii şi câinii constituie echipe foarte solide. Suntem mândri că suntem solicitaţi de colegi din alte judeţe, pentru a veni în sprijin pe acest segment. Tocmai de aceea, dorim să le amenajăm un teren, în zona Recea, pentru antrenament”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Liviu-Constantin Grozavu.

Câinii de serviciu au fost extrem de muncitori în anul 2018. Au participat la 342 misiuni de menţinere a ordinii publice, constatând 70 infracţiuni. În cadrul acestor misiuni, 54 infractori au fost prinşi. Câinii au participat şi la zece misiuni de prelucrare urmă. Eficienţa a fost de 100%. Zece autori de infracțiuni au fost identificați şi s-au recuperat prejudiciilor (bunuri și 26.600 lei). Aceleaşi patrupede au participat la cinci misiuni de căutare-salvare. Doi autori de infracțiuni au fost depistaţi şi reținuți. Câinii poliţişti au fost prezenţi la cinci misiuni detectare tutun. Astfel, 28.000 pachete cu țigarete au fost depistate, în cooperare cu SIF. În plus, câinii au fost vedete la activități de promovare a imaginii poliției. Vorbim despre 29 activități în unități de învățământ și zile festive.

În zilele următoare, pe AxaNews.ro, vom reveni cu cazuri soluţionate de Grupa Canină a IPJ! Să mai spunem că aceşti câini poliţişti şi conductorii lor vor putea fi văzuţi la treabă, astăzi, 25 martie, la orele dimineaţii, de Ziua Poliţiei, în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here