INTERVENȚIE COMPLICATĂ – A treia procedură EVAR finalizată cu succes la Spitalul Județean Baia Mare

407

Luni, 9 decembrie 2019, la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (S.J.U.B.M), în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională (L.A.C.C.C.I.), o echipă medicală multidisciplinară de cardiologie, chirurgie vasculară și anestezie a efectuat cu succes a treia a procedură EVAR, din 2019. ”Potrivit informațiilor furnizate de către corpul medical, a fost vorba despre o reparare percutană endoluminală a unui anevrism aortic abdominal infrarenal de mari dimensiuni (8,6 cm), cu iminență majoră de ruptură, la un pacient de peste 62 de ani. Dificultatea cazului a constat în diametrul mare al coletului anevrismal, respectiv extensia anevrismului pe ambele artere iliace, care prezentau tortuozitate marcată. Pentru acest caz, coordonatorii explorărilor pregătitoare și ai echipei medicale au fost dr. Dan Filip – medic primar cardiolog, doctor în medicină în cadrul Spitalului Județean de Uurgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și conf. dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena – Italia. Pe lângă anevrismul aortic abdominal, pacientul prezenta și boală coronariană ischemică, BPOC și insuficiență respiratorie cronică. Cu trei săptămâni înaintea intervenției EVAR s-a practicat revascularizarea coronariană prin angioplastie coronariană percutană transluminală cu balon și implantarea unui stent DES pe IVA (vasul principal al cordului)”, arată Biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, într-un comunicat de presă.

La data de 9 decembrie, procedura EVAR a fost efectuată sub anestezie generală cu intubație orotraheală și ventilație mecanică asistată de către dr. Adriana Stoicovici. ”S-a utilizat abord arterial femural comun bilateral, o descoperire chirurgicală a dr. Ciprian Pop, după care proteza a fost implantată sub control fluoroscopic de către dr. Dan Filip și conf. dr. Gianmarco De Donato). La final, după controlul anangiografic, fără incidente și complicații, s-a efectuat sutură vasculară și trezirea pacientului. Intervenția a durat peste o oră i a decurs fără complicații, pacientul fiind momentan asimptomatic și stabil hemodinamic, mobilizabil. Această a treia procedură EVAR a putut fi realizată datorită includerii Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare în Programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, se precizează în comunicatul de presă.

Echipa medicală a fost alcatuită din proctor – conf. dr. Gianmarco de Donaro de la Spitalul Universitar Siena-Italia, Anestezie – Terapie Intensivă, dr. Adriana Stoicovici – medic primar ATI, as. med. Dana Moldovan, Chirurgie Vasculară, Dr. Ciprian Pop – medic specialist chirurgie cardio-vasculara, as. med. Bujor Sami, Cardiologie Intervențională, Dr. Dan Filip, medic primar cardiolog, doctor în medicină, dr. Gabriela Kozma, medic primar cardiolog, medic șef al cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională, as. med. Viorel Pinte (as. coord.), as. med. Cristian Toma, as. med. But Ovidiu, as. Paul Pop, as. Man Viorel, Imagistica CT si dr. Sabin – Dorel Nemeș – Bota – medic primar radiologie si imagistica medicala.

Cristina LUP

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here