INTERESANT! – Geme Maramureșul de ciudățenii!

1161

Nu numai omul, ci si natura au ciudateniile lor in Maramures. Cât despre intâlnirea lor, rezultatul e spectaculos! Iata câteva dintre marile ciudatenii ale Maramuresului, cu promisiunea ca… vom reveni!

# Natura stranie

Prima ciudatenie ce ne sare in ochi este reprezentata de trovanti, acele pietre „care cresc” de la an la an, spune legenda. In realitate, prinse in teren moale, gen strat de calcar sau chiar pamânt, pietrele ies tot mai mult la iveala, din cauza eroziunii, ploilor, vântului. Asemenea scene ciudate pot fi vazute la Rohia, Suior, drumul spre pasunea Tataru in zona acumularii Runcu, etc. Scena e impresionanta, sugereaza mai degraba o imagine straveche descoperita de timp, dar e vorba de gresii mai dure decât stratul in care au fost gasite, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Atât.

Alta ciudatenie este pârâul Baba, cel care dispare in interiorul satului, uneori chiar si in perioade cu ploi, dar mai cu seama pe seceta, ca sa reapara dincolo de Cheile Babei, chiar la limita, in judetul Salaj, la Poiana Blenchii. In realitate, pârâul nu seaca cu totul, cum am crezut, ci intra sub un strat de calcar si reapare mai la vale, când se intâlneste cu primele roci de alt tip. Chiar si asa, merita urmarit fenomenul, e interesant!

Izvorul Albastru al Izei, de fapt Izbucul, este un alt fenomen remarcabil. Teoretic, apa o ia invers, in amonte, si apoi iese nefiresc, de sub un grup de stânci. Practic, inca pârâul Iza, furios, trece printr-o pestera si acolo serpuieste si se lupta sa iasa, cu orice pret. Si chiar daca nu intrati in pestera, tot merita vazuta locatia.

Pe versantul sudic, de pe spatele muntelui Mogosa, cel fara pârtii de schi, te afli pe teritoriul satului Negreia. Daca il iei simplist, e un sat ca oricare altul. Daca nu, aici ai cel putin doua lucuri care te lasa mut. In padure poti vedea o formatiune stâncoasa numita, nu degeaba, P… Calului. Vezi foto… Apoi, la vale, spre Surdesti, pârâul ce coboara de la munte faca, iarna, un interesant fenomen natural. De pe un grohotis, apa vine ca dintr-o cascada si genereaza un fel de balta la baza. Iarna, pe vreme de inghet, pe acea balta se formeaza farfurii de gheata, care se invârt, datorita apei ce vine si le misca incontinuu.

# Omul, morosanul

Prima observatie ce-o avem in materie de ciudatenii generate de om sunt mai degraba de natura morala. De exemplu, pe Valea Izei a ramas o scoala facuta din lemn, la Salistea de Sus, aparent parasita. Probabil ultima din Maramures. La fel, la Rozavlea, mai este un ultim camin cultural din lemn, care si el asteapta o finantare de reabilitare si punere in valoare, de ani multi. Apoi, in cimitirul tipteresc din orasul Viseu de Sus, se gaseste un colt al… soldatilor germani! Nu e singurul, ei au si o capela

cu cimitir la Poienile de sub Munte, dar la Viseu e impresionant, cu semnele distinctive ale armatei germane. O lectie de istorie stranie!

In cimitirul vechi din Sapânta, cel fara miza turistica, se gasesc, evident, cruci vesele. Si cruci vesele. Printre ele, una straveche, ce sugereaza ca ori Stan Patras a debutat in piatra, ori crucile vesele au aparut asa, inainte ca maestrul sa le faca celebre! La fel de straniu cum in cimitire vechi din Surdesti, Remecioara sau Basesti exista cruci celtice, rotunde, facute din piatra sau din lemn!!!

Intre Vadu Izei si Sighetu Marmatiei exista un cartier, numit Sugau, care se afla si in comuna si in oras, jumatate din locuitori sunt oraseni, jumatate sateni! In fine, incheiem pe un ton tragicomic si trebuie sa observam un fenomen, cel al portilor maramuresene macascrate, fenomen intâlnit la Sacel si Ieud, dar nu numai. Vârf de poarta maramureseana infipta in teava, sau facuta direct pe tevi… Dar la fel de tragicomica e locatia (acum demontata) a filtrului antipesta porcina facuta de autoritati, pentru a opri iesirea, pestei din Ieud, pasamite… Râsu-plânsu’!!!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here