INTENȚIE ÎN SEINI – Sinagoga, transformată într-un muzeu al evreilor din Ardeal (FOTO)

822

Unul dintre cele mai importante edificii socio-culturale din orașul maramureșean Seini zace, în prezent, în paragină. Vechea sinagogă, căci despre ea este vorba, face obiectul unui proiect al administrației locale de a transforma imobilul, aflat încă în proprietatea unui localnic, într-un veritabil muzeu al evreilor din Ardeal.

Încă din capul locului trebuie să spunem faptul că orașul Seini a avut o comunitate evreiască înfloritoare. La începutul secolului al 19-lea, evrei din Seini erau mai apropiați de sătmăreni decât de Maramureșul actual. Sinagoga din Seini a fost construită abia în anul 1904, fiind ridicată după cele din Baia Mare ori Sighetu Marmației. În 1920, evreii aveau casă de ajutor social, orfelinat, asociație de femei, ba în 1927, chiar spital. Asta până la momentul celui de-al doilea război mondial, care a schimbat destinul acesteia. În data de 19 mai 1944, în schimb, în ghetoul situat în Satu Mare au ajuns peste 3.000 de evrei din zonele Baia Mare, Copalnic Mănăștur, Seini, respectiv Șomcuta Mare. Printre aceștia, s-au numărat și 76 de elevi din Seini. Unii au revenit după ce pacea s-a reinstaurat, alții au dispărut pe veșnicie. Cei care s-au întors, au reintrat în posesia sinagogii. Însă, treptat, au căutat alte zări.

# Sinagoga, în stare accentuată de degradare
În prezent, sinagoga din Seini este lasata în paragina de ani de zile, iar astăzi numai exteriorul clădirii mai amintește de fosta comunitate evreiască din oraș. Înainte de anul 1989, cladirea sinagogii a fost cumparată de la comunitatea de evrei din Seini de către Cooperativa de Producție și Desfacere a Mărfurilor Seini, care a vândut-o în 2002 către o persoană fizică. Ca urmare a plecării evreilor din Seini, cât și a nepăsării cumpărătorilor clădirii, sinagoga se află într-o stare accentuată de degradare. Oamenii mai vârstnici din Seini își amintesc că, atunci când erau tineri, era multă forfotă. “Mai vin unii străini, se uită, după care pleacă. Nu pot intra, că e încuiat totul aici. Când erau mulți evrei și veneau să se roage, era activitate. Este cimitir evreiesc aici. Îi păcat că e totul abandonat”, a spus, cu tristețe, doamna Maria, vecină cu sinagoga.

Dezvelirea plăcilor comemorative

# Reabilitarea, posibilă pe fonduri norvegiene
Recent, autoritățile locale au făcut primii pași pentru a repune în valoare comunitatea evreiească ce a viețuit în Seini. Chiar de zilele orașului, a fost dezvelită, de către reprezentanții administrației locale, la inițiativa familiei Aurel și Emil Roatiș, alături de o distinsă asistență, două plăci comemorative a celor 76 de elevi evrei deportați în anul 1944. Însă, autoritățile au planuri și mai mari. “Sinagoga aparține unei persoane fizice din Seini. Intenția noastră este să o achiziționăm. Am discutat și cu conducerea Consiliului Județean (CJ) în acest sens. Noi credem că ar fi de interes, cel puțin județean, ceea ce vrem să facem aici. Intenția noastră este de a amenaja un muzeu al evreilor din Ardeal. Nu există, la momentul actual, așa ceva. Ar fi ideal mai ales că avem și un cimitir evreiesc în zonă. Vom vedea dacă CJ dorește să intre în parteneriat cu noi. Există, pe fonduri norvegiene, asemenea axe, care permit reabilitarea acestui edificiu”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Gabriela Florica Tulbure.

Casa Bay, Seini

# Încă un monument istoric care intră în reabilitare
Nu este singurul edificiu istoric pe care administrația locală din Seini dorește să îl reabiliteze, să îl pună la punct și să îi ofere o destinație culturală. Ba această inițiativă chiar întărește înclinația autorităților orașului de a reabilita monumente istorice. Este vorba despre Casa Bay, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceasta a fost, pe rând, sediu de comandament pentru Divizia 20 Infanterie Târgu Mureș, Internatul liceului, sediul Cooperativei Constructorul și sediu local al operatorului de gaz. Denumirea vine de la Bay Béla, supranumit de presa de specialitate „apostolul scrimei”, sau „maestrul sabiei”, născut la Seini, în 8 februarie 1907. A luptat în toate cele trei categorii (floretă, spadă, sabie) şi între anii 1933-1948 a fost selecţioner al echipei Ungariei în toate caregoriile. A luat parte la olimpiadele de vară din 1936 şi 1948. A ajuns pe podium la campionate europene și mondiale. A fost vicepreședintele al Uniunii Maghiare de Scrimă, lider al lotului maghiar, aducând o mulțime de victorii pentru Ungaria și ducând-o în elita scrimei. Mai mult decât atât, de această clădire se leagă şi numele unei personalităţi marcante a vieţii publice. Soţia primului premier al Ungariei libere, Antall József, pe numele ei de fată Filepp Klára, are rădăcini în Sieni, bunica ei maternă născându-se aici, în 1898 şi locuind o perioadă în Casa Bay, conform corbiialbi.ro.

“Mai avem un monument de clasa B, este vorba despre Casa Bay. Aceasta se află în stare avansată de degradare. Însă, avem și o veste bună. Tocmai am semnat actele pentru finanțarea unei reabilitări. Reabilitarea se va face din fonduri transfrontaliere. Am semnat un acord de parteneriat cu orașul înfrățit Kalus din Ucraina. Odată ce va fi reabilitat, imobilul va primi o destinație culturală. Proiectul pe care îl derulăm se numește Istoria în oglindă. Noi suntem lideri și i-am luat parteneri și pe ei. Există o sumă de bani care permite reabilitarea și dotarea clădirii. Iar, cu această ocazie, vom putea face schimburi culturale româno-ucrainene”, a punctat Gabriela Florica Tulbure.

Cătă ȚINEGHE

Sinagoga din Seini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here