ÎNȚELEPCIUNE – Sătenii din Rozavlea, toleranți, dar împotriva căsătoriei între persoanele de același sex

4755

Sătenii din Rozavlea dovedesc o toleranță neașteptată, dar și multă înțelepciune, atunci când vine vorba despre referendumul care se apropie. Făr să fie de acord cu căsătoria între persoane de același sex, oamenii spun că nu e nevoie de un referendum pe această temă, iar dacă unii vor să o facă, totuși, este treaba lor.

În viziunea lor, căsătoria are rostul de a procrea și se încheie între un bărbat și o femeie. Dar, dacă alții vor altfel, este treaba lor. Iar când vine vorba de „Rodica”, atitudinea lor este tolerantă. „Rodica” își spune un tânăr din localitate care a devenit celebru, după ce a fost personajul unui film documentar realizat de Marian Ilea și Gheorghe Dinu, pe tema discriminării persoanelor ce fac parte dintr-o minoritate sexuală. Sătenii îl cunosc și, chiar dacă nu sunt de acord cu el, arată o toleranță neașteptată.

Două bătrâne se crucesc când aud despre grozăvia referendumului, iar reacțiile lor sunt de-a dreptul amuzante. „Io-s bătrână, daʼ încă n-am auzât de-aieste. Api, ce lucră două femei laolaltă?”, se întreabă Ilean Tisăliță, de 86 de ani. Vecina ei are mai multe informații despre vedete din lumea muzicii populare care ar face parte dintr-o minoritate pe teme sexuale, iar dialogul lor este absolut savuros. Când vine vorba despre Rodica, amândouă îi cunosc povestea. Își amintesc cum mergea la oi și îl chema Vasile. „Așe-i el. S-o făcut femeie și apoi îmbla pă trenuri, îmbla cu militari”, spune una dintre ele. Apoi se contrazic asupra subiectului operației de schimbare de sex pe care ar fi făcut-o sau nu Rodica/Vasile. Nu ajung la nicio concluzie. În schimb, întrebate dacă ar fi de acord ca el/ea să se căsătorească, răspunsul lor vine calm, fără ură, fără resentimente. „Apoi, dac-ar vre să să căsătorească, ce să avem noi împotrivă. Că doară ș-așe o avut bărbațʼ. Doară facă ce-a vreʼ. Daʼ îi bărbat, nu-i femeie”, sunt de acord bătrânele.

În discuție intervine fiul uneia dintre ele. „O mai fost un bărbat care o făcut copil. L-o arătat la televizor. Daʼ Rodica, batăr ea spune adevăruʼ”, intervine Ion Tisăliță de 55 de ani.

Cârciuma, loc destinat doar bărbaților

La cârciuma din sat, loc dedicat eminamente bărbaților, discuțiile sunt aprinse pe diferite teme. În fața unei beri, subiectul referendumului îi face ușor să se jeneze. Nu acceptă ideea căsătoriei între două persoane de același sex, mai ales religios. „Nu să fac prostii de-aieste. Omuʼ care gândește să însoară, face copii, întemeiază o familie. Nici nu ar trăbui să se discute asta, nu să facem referendum”, este părerea directă și sinceră, pe care o aprobă toți. Dar, dacă Rodica ar vrea să se căsătorească, nu i-ar interesa. Când îi aud numele încep să chicotească. Fiecare își amintește câte ceva despre ea, cunosc, la nivel de bârfă, fragmente din viața ei.

El tăt femeie era și când era mnic. Să îmbrăca cu hainele lui sormea”

Acasă la Rodica locuiesc acum fratele și cumnata ei. Mama lor a murit în urmă cu 10 ani. Gheorghe Ghiban, fratele mai mare, povestește preț de câteva minute care e povestea ei. „El tăt femeie era și când era mic. Să îmbrăca cu hainele luʼ sor-mea Am două surori la Borșa, api el să-mbrăca cu hainele lor. Cu sumnă și poale. D-api n-am io treabă. El îi cu-ale lui, io cu-ale mele”, spune bărbatul de 40 de ani. Întrebat ce părere are despre posibilitatea ca fratele lui să se căsătorească cu un alt bărbat, omul spune la fel de indiferent ca restul sătenilor. „Apoi dacă vrea, să să căsătorească. Io mi-am luat ce-o fost a mneu. Pe mine nu mă-nteresează. Eu mi-am luat femeie, nu mi-am luat bărbat. Eu u-aș da pe-a mea și mi-aș lua mai tânără”, glumește el.

Împotrivă, dar toleranți

Ciudatul subiect al referendumului nu l-a impresionat pe Ioan Mârza, de 59 de ani. Bine informat, omul crede că întrebarea de pe buletinul de vot poate fi o capcană, motiv pentru care nu va merge la vot. „Nu ar trebui un refendum pentru asta, nici nu se știe dacă e tema referendumului cea care știm noi că e. Se poate folosi oricum. Modul cum pun ei problema, ei pot spune la urmă: dom-le, ați semnat pentru așa ceva. și se poate folosi în alte scopuri. și, oricum nu mergeam pentru asta la referendum, că dădeam apă la moară pentru 0,1 % din oameni care sunt altfel”, mai menționează el. În opinia lui, familia tradițională înseamnă un bărbat și o femeie, între care nu există o diferență de vârstă foarte mare de vârstă și care poate procrea. „Pentru o familie, să nu aibă copii, e ca un blestem”, este de părere omul.

Întrebat dacă ar fi de acord ca un cuplu de persoane de același sex să adopte copii, reacția este, de asemenea, moderată. „Nu spun că nu ar putea acorda o șansă unui copil abandonat, dar nu știu ce educație i-ar da”, răspunde el. Nici posibilitatea de a munci alături de o persoană dintr-o minoritate nu îl face mai vehement. „E și el om, până la urmă. Bineînțeles că l-aș tolera”.

Lupu Roșca, un alt bărbat de 75 de ani, este în asentimentul celoralți săteni. Fără să fie de acord cu căsătoria, nu l-ar interesa dacă, totuși, s-ar întâmpla. „Păi, care cum vreu. De le plac bărbații, margă la bărbați. Nu-s de acord să se ia. Nici religia nu permite. Nu-i lăsat de Dumnezău așe ceva, daʼ margă care cum vreu”.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here