INOVATIV – Experiențe inedite la muzeu, pentru pasionații de artă din Baia Mare

271

Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” a demarat în ultima perioadă o serie de inițiative menite să crească numărul de vizitatori și să-i facă să treacă pragul muzeului chiar și pe copiii de grădiniță. Astfel, expozițiile de artă pot fi vizitate alături de familie și prieteni, luând parte la activități interactive și/sau multi-senzoriale.

„Am pregătit experiențe pe placul fiecăruia, în funcție de vârstă, preferințe și afinități. #LaNoiLaArtă puteți explora galeriile căutând indicii, găsind tablouri sau regăsind ipostaze citadine uitate”, informează reprezentanții Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.

Pentru familiile cu copii de 4-6 ani, muzeul a pregătit experiențe multi-senzoriale, pe care Asociaţia Da’DeCe le-a pus în „Trusa de privit în muzeu”. Trusa este un kit pedagogic adresat familiilor cu copii de 4-6 ani, elaborat special pentru Muzeul Județean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare” de educatorul muzeal Iulia Iordan și Asociația Da’DeCe (București), printr-un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

“Ansamblul de elemente interactive, texturi și activități facilitează vizita celor mici și a însoțitorilor lor – părinți sau bunici – și îi ajută să înțeleagă și rețină semnificația Fenomenului Centrul Artistic Baia Mare. Trusa este disponibilă în trei limbi: română, maghiară (traducător drd. Timea Ferencz) și engleză (traducător Chuck Hubbard) și poate fi împrumutată gratuit de la casieria muzeului”, precizează reprezentanții Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.

# Turul muzeului cu ajutorul unei aplicații pentru telefon

Vizitatorii pot face o plimbare prin muzeu folosind aplicația Questo, cu ajutorul căreia pot afla detalii despre picturi.

„Questo este o aplicație tip <<vânătoare de comori>>, care oferă vizitatorilor Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» posibilitatea parcurgerii unui tur interactiv al expoziției permanente, construit ca un traseu ghidat de indicii și ghicitori. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore și Google Play. Aplicația a fost dezvoltată de echipa de marketing a instituției, în colaborare cu fondatorii Questo, cu ocazia Nopții Muzeelor 2018”, informează reprezentanții Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.

Tot la muzeul băimărean, pasionații de fotografie pot face o „plimbare” printre peisaje citadine băimărene, de-a lungul a mai bine de 100 de ani, vizitând expoziția interactivă de pictură și fotografie „Safari Urban”.

„Expoziția temporară interactivă <<Safari Urban>> reunește peisaje citadine din colecția Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», semnate de pictorii care au activat în Baia Mare începând din secolul al XIX-lea, prezentate <<în dialog>> cu fotografiile echivalentului lor contemporan.

Autorii – <<vânători>> de peisaje citadine, profesioniști sau doar pasionați – ale căror fotografii vor fi expuse pe simezele Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» sunt: Bogdan Adrian Deac, Anand Donca, Florian Gherman, Rafaela Grețieș, Cristina Griga, Gabor Gyrmathy, Tudorel Ilie, Anda Marin, Roxana Petrovan, Florentina Popescu, Ryo & Noian, Andreea Teliban”, precizează reprezentanții muzeului băimărean.

# Abonamente la muzeu

Pentru a atrage vizitatorii, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” a mai lansat o inițiativă interesantă punând la dispoziția publicului abonamente de vizitare în grup a expozițiilor de artă. Acestea conțin șase bilete colective valabile pentru expoziția permanentă sau pentru cele temporare, pe parcursul unui an calendaristic. Ele sunt disponibile în două variante, familiale sau pentru elevi și/sau studenți.

Programul Muzeului Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” este de marți până duminică, între orele 10-17. Accesul vizitatorilor se face până la ora 16,30. Expozițiile și activitățile inițiate de muzeul băimărean în ultima vrene sunt disponibile pe toată durata programului de vizitare a muzeului, atât în timpul săptămânii cât și în weekend.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here