INIŢIATIVĂ – Proiect de lege pentru instituirea Zilei Limbii Ucrainene, adoptat

506

A fost adoptat cu o majoritate covârşitoare de voturi Proiectul de Lege privind instituirea Zilei Limbii Ucrainene. Iată câteva date despre parcursul legislativ al acestui proiect al deputatului Nicolae Miroslav Petreţchi.

În România, ucrainenii reprezintă a treia etnie, după numărul de etnici, vorbind de aceasta ca de una autohtonă, foarte multe dintre localităţile în care trăiesc, compact, fiind atestate documentar de peste şapte secole, însă pentru orice etnie, o sărbătoare importantă în viaţa comunităţii este legată de sărbătorirea limbii materne, aceasta fiind moştenirea sacrală unui popor, care se transmite din generaţie în generaţie pe cale scrisă sau verbală.

A cunoaşte o limbă, aşadar, înseamnă a cunoaşte identitatea, personalitatea şi sufletul poporului care o vorbeşte. În România, de această sărbătoare, se pot bucura rromii, cehi, slovacii, bulgarii, tătarii, dar nu şi ucrainenii care până la această dată nu au o asemenea sărbătoare, iar o astfel de lege ar fi benefică, oferind posibilitatea ca şi cetăţenii altor etnii să cunoască valorile limbii ucrainene.

O dată importantă în viaţa comunităţii ucrainene este 9 noiembrie, când ucrainenii din toată lumea sărbătoresc ziua scrierii şi limbii ucrainene, drept pentru care vă supun spre dezbatere şi aprobare prezenta propunere legislativă, readucându-vă aminte faptul că pluralismul şi diversitatea culturilor naţionale alcătuiesc cultura universală.

Opiniile exprimate prealabil şedinţei au fost întărite prin următoarea alocuţiune – concisă, conform cutumei – rostită de la tribuna Plenului: „Susţin proiectul de lege privind instituirea zilei limbii ucrainene nu numai pentru că sunt reprezentantul acestei comunităţi etnice. Îl susţin aşa cum voi susţine orice proiect în folosul culturii. Limba maternă reprezintă infrastructura fiecărei culturi naţionale, iar pluralismul şi diversitatea culturilor naţionale alcătuiesc cultura universală. Sper că prin votul Domniilor Voastre veţi încuraja încă un mic pas spre cultura universală”.

AxaNews.ro

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here