ÎNGRIJORARE – Autoritățile medicale, în alertă. Opt maramureșeni, sub supraveghere medicală din cauza gripei

1014

Deși nu se vorbește încă de o epidemie de gripă, autoritățile din domeniul sănătății sunt în stare de alertă din cauza numărului de îmbolnăviri care este în creștere. De asemenea, au fost înregistrate 25 de decese din cauza virusului gripal. În Maramureș sunt opt cazuri de gripă aflate în supravegherea medicilor. Totodată, numărul infecțiilor respiratorii depășește așteptările medicilor.

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă au fost cerute de către Ministerul Sănătății tuturor direcțiilor de sănătate publică din țară. Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție. De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte în cel mai scurt timp o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați. Ministerul Sănătății recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze  cu medicamentele și produsele necesare prevenirii și tratării gripei, scrie agerpres.ro. Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea drept cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă.

O altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane. Există focare locale de gripă în București, Constanța, Iași cu tendința de extindere regională și cazuri sporadice în unele județe. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 25 decese confirmate cu virus gripal.

Infecțiile respiratorii, în creștere

În Maramureș au fost luate în supraveghere opt cazuri de gripă clinica, internate la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Sunt doi copii, unul de doi și celălalt de trei ani, dar și doi copii mai mari, din grupa de vârstă 5-14 ani. De asemenea, trei sunt persoane între 15 și 49 de ani și o persoană în grupa de vârstă 50-64 de ani.

Și în ce privește infecțiile respiratorii, reprezentanții DSP spun că este peste limita maximă așteptată în această săptămână, în trend ascendent față de ultimele săptămâni din sezonul de supraveghere 2017-2018. „Tendința este comparabilă cu cu cea din săptămâna corespunzătoare a sezonului precedent, dar și peste limita maximă din ultimii cinci ani de supraveghere. Au fost luate în supraveghere două suspiciuni de gripă la grupa de vârstă 5-14 ani; un caz este pozitiv pentru virus gripal tip A, subtip ( H1) pdm09 la un copil de 6 ani din zona Sighet. La nivel județean, numărul total de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a fost de 3.095, cu 42,1 % mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent; numărul total de cazuri de pneumonii a fost de 375, cu 13,0 % mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, arată reprezentanții DSP Maramureș.

În total, în săptămâna trecută s-au efectuat 141 de vaccinări antigripale la persoane din grupe de risc. În întreg sezonul s-au efectuat 28.125 de vaccinări.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here