INFOTRAFIC – Ceață pe Dealul Ștefăniței. Căvnicarii, „îngropați” în zăpadă

511

La această oră, potrivit informațiilor furnizate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, se semnalează ceață pe Dealul Ștefăniței. Șoferii sunt atenționați sa circule cu prudență, mai ales că circulația se desfășoară în condiții de iarnă.

Pentru prima dată în această iarnă avem strat de zăpadă care a depășit 100 cm în județ. Cel mai mare strat de zăpadă din Maramureș se găsește la Cavnic, unde autoritățile anunță 110 cm, după care avem 106 în Pasul Gutai sau 103 la Firiza. În Băiuț avem 90 cm.

A nins abundent în județ, iar stratul de zăpadă proaspăt depus a măsurat între 15-20 cm. Zăpadă frământată, cu grosimea de până la 1 cm, se găsește depusă pe DN 1C și E58, pe DN17C, Dealul Ștefăniței, DN 18, între km 156 si km 180, in Pasul Prislop. Și carosabilul DN18 B este acoperit cu un strat de zapada framantata de pana la 1 cm. Fulguieste la Borsa si ninge viscolit pe Dealul Stefanitei. Aici vizibilitatea este redusa de ninsoarea viscolita, sub 100 de metri, iar vantul prezinta intensificari cu viteze de pana la 30 km/h, intre km 65 si km 68.

„Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu 19 utilaje si au imprastiat 84 tone sare. De asemenea, s-a utilizat cantitatea de 1600 litri clorura de calciu. La aceasta ora înregistrăm -8 grade Celsius la Târgu Lăpuș, Cavnic și Petrova, -7 grade în Baia Mare, Baia Sprie, Ocna Șugatag, Vișeu de Sus, Borșa sau -6 grade la Sighetu Marmatiei„, a anunțat CJSU Maramureș.

Nivelurile și debitele cursurilor de apa au fost usor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheata este prezenta la malurile raurilor Tisa, Viseu, Vaser, Ruscova, Iza, Lapus, Suciu, Cavnic, Sasar, Firiza si Nistru. Poduri de gheata sunt prezente pe cursurile raurilor Mara si Barsau, iar pe cursurile raurilor Iza, Boicu, Botiza, Mara, Cosau, Cavnic si Firiza sunt poduri de gheata cu ochiuri. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta, conform regulamentului.

Omăt de 68 cm avem la Coroieni, 61 cm la Grosii Țibleșului, 60 cm la Luhei, 48 cm la Răzoare, 41 cm la Suciu de Jos și Lăpușel, 44 cm pe Valea Vaserului, 43 cm la Târgu Lăpuș, 40 cm în Baia Borșa și Poiana Borșa, 38 cm în Baia Mare, 36 cm la Mara, 26 cm la Ocna Șugatag sau 20 cm la Vf. Iezer.

Vin ploile

Meteorologii au prognozat pentru astăzi o vreme rece în cursul zilei. Cerul va fi temporar noros si local spre seara si noaptea va ninge. Izolat, la munte cantitatile de apa vor depasi 10 l/mp. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificări temporare spre seară si noaptea care la rafală vor atinge 45-50 km/h, iar în zona montană în general cu viteze de 65-80 km/h. Pe creste va sufla tare, cu rafale de peste 90-100 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând puternic zăpada, determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -5 si -2 grade, iar minime vor fi cuprinse -6 si -3 grade. Izolat vor fi conditii de ceata.

Pentru maine, 16 ianuarie a.c., prognoza meteorologica prevede ca vremea se va incalzi fata de ziua precedenta in judet. Cerul va fi temporar noros si pe arii relativ extinse, indeosebi in cursul zilei, vor cadea precipitatii mixte favorizand izolat depunerea de polei. La munte va ninge si izolat cantitatile de apa pot depasi 10 l/mp. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificări temporare ziua care la rafală vor atinge 45-50 km/h, iar în zona montană în general cu viteze de 65-80 km/h. Pe creste va sufla tare, cu rafale de peste 90-100 km/h viscolind ninsoarea şi spulberând puternic zăpada, determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 0 si 3 grade, iar cele minime intre -4 si -1 grad. Izolat vor fi conditii de ceata.

Meteorologii au anuntat pentru ziua de 17 ianuarie ca vremea va continua sa se incalzeasca usor. Cerul va fi temporar noros. Indeosebi in cursul noptii pe arii restranse vor cadea precipitatii slabe predominant sub forma de ploaie, favorizand izolat depunerea de polei. La munte precipitatiile vor fi mixte. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari in zona montana inalta unde va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 1 si 5 grade, iar cele minime intre -2 si 1 grad. Izolat vor fi conditii de ceata.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here