INFO TRAFIC – Temperaturi negative în Maramureș, risc mare de avalanșe

275

Autoritățile județene au anunțat că noaptea trecută cel mai frig a fost la vârful Iezer din Pietrosul Rodnei, unde au fost înregistrate – 9 grade Celsius. La primele ore ale dimineții temperatura aerului era cuprinsă între -5 grade la Târgu Lăpuș și -1 grad în Baia Mare. Cel mai rece a fost noaptea trecută la Cavnic și Borșa, cu -6 grade. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență anunță că se menține în continuare valabilă avertizarea cu privire la producerea de avalanșă în Munții Maramureșului și Munții Gutâi. 

„La peste 1800 m, scăderea ușoară a temperaturilor va favoriza formarea crustelor de gheață la suprafață și consolidarea în ansamblu a stratului de zăpadă, mai ales în partea superioară. La supraîncărcări oricât de slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau izolat medii, care pot să angreneze pe pantele mai înclinate straturile superioare mediu stabilizate. În locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, iar aici riscul este mai crescut. Sub 1800 m, stratul s-a mai consolidat, însă la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate și în zonele cu depozite însemnate de zăpadă, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau izolat medii”, au anunțat autoritățile.

Prefectura Maramureș a ținut să sublinieze că după-amiaza se pot declanșa și spontan curgeri superficiale sau mici avalanșe de topire favorizate de insolație și de temperaturile ușor pozitive.

Legat de circulația pe drumurile din județ, CJSU anunță că sectoarele de drumuri nationale au carosabilul partial umed si uscat, cerul fiind acoperit pe DN1C, E58 și DN18B și senin pe celelalte sectoare. Vizibilitatea este bună în trafic. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu noua utilaje si au imprastiat 16 tone material antiderapant pentru prevenirea si combaterea poleiului.

Toate localitatile sunt alimentate cu energie electrica. Nivelurile si debitele cursurilor de apa din judet au fost in scadere. Nu au fost semnalate probleme. Temperaturile scazute au favorizat producerea de gheata primara la malurile raului Vaser. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta.

Stratul de zapada masoara 82 cm la Cavnic, 64 cm la Baiut, 63 cm la Firiza, 61 cm in Pasul Gutai, 33 cm la Luhei, 29 cm la Ruscova, 20 cm in Baia Borsa, 19 cm in Poiana Borsa, 16 cm in Leordina și 15 cm la Bistra. Se mentine avertizarea cu privire la producerea de avalansa in Muntii Maramuresului si Muntii Gutai. 

Vremea va fi astăzi în Maramureș apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Vantul va sufla in general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 3 si 5 grade, iar cele minime intre -5 si -2 grade. Dimineata si noaptea izolat, in zonele joase, vor fi conditii de ceata.

Prima zi de weekend aduce o vreme care se va mentine apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Vantul va sufla in general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 2 si 4 grade, iar cele minime intre -6 si -2 grade. Dimineata si noaptea izolat, in zonele joase, vor fi conditii de ceata.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here