EXCLUSIV AxaNews.ro – ÎNFIORĂTOR – Focar de infecție într-un apartament din Baia Mare. Colcăie gândacii printre gunoaiele colectate de o femeie cu probleme psihice (FOTO)

360

Situație incredibilă într-un bloc situat pe strada Cuza Vodă (nr. 12) din municipiul Baia Mare. O femeie trăiește în condiții greu de imaginat, printre gunoaie, gândaci și rozătoare. Suferind de grave bolnave psihice și locuind singură, băimăreanca a pierdut contactul cu realitatea. Boala ei, însă, a devenit chinul vecinilor, nevoiți să suporte focarul de infecție situat pe scara lor de bloc.

Femeia în vârstă de 45 de ani, M.V., a fost, în urmă cu ani de zile, educatoare. Nu se cunoaște ce traumă i-a generat boala psihică de care suferă în prezent. Femeia colectează gunoaie peste gunoaie, pe care le depozitează în apartamentul situat la etajul al patrulea. “Este bolnavă, săraca. Acum s-a mai liniștit, însă, într-o vreme scuipa lumea și înjura. Acum nici nu mai salută pe nimeni, însă adună gunoaie. Miroase foarte urât din apartamentul ei. De ceva timp, a spart ușa, nu am înțeles foarte bine motivele, s-ar fi enervat pe ceva țigani. De atunci, uneori lasă ușa deschisă și mirosul și muștele de cal se împrăștie peste tot, pe scara blocului”, a reclamat AxaNews.ro Cristina Mokan, o vecină de pe același palier a femeii.

# Nu mai are apă, curent sau gaz!
Vecinii spun că, în momentele în care lasă ușa deschisă, iar mirosul insuportabil ajunge în casa scării, pot fi văzute chiar și dejecții. Oamenii nici măcar nu se mai miră, întrucât apartamentul nu mai este, de multă vreme, racordat la apă, curent sau gaz. “Are probleme de sănătate de multă vreme, de când ne-am mutat aici, tot așa o știm. Nu știm câte gunoaie a adunat, însă e suficient cât se poate vedea în bucătărie și hol. Am vrea să o ajutăm și pe ea, să se facă bine, însă am vrea să ne ajutăm și pe noi, pentru că așa nu mai putem. Nu mai are apă, curent, gaz, absolut nimic. Eu îi pun zilnic la ușă câte două, trei sticle cu apă. Este clar că femeia nu se mai poate întreține singură. Nu știu dacă are pe cineva, întrucât eu nu am văzut pe nimeni să vină la ea. Se zice că ar avea ceva frate prin Seini, dar în rest nu se știe de nimeni. Este posibil ca inclusiv necesitățile să și le facă pe unde prinde. Nu știm dacă primește bani de pe undeva, însă am văzut-o inclusiv fumând. Ne facem griji și pentru noi. La noi pe palier, la etajul patru, sunt trei copii. Nu vrem să se îmbolnăvească de ceva. Cum intri în scară simți mirosul greu. Când ajungi pe palier la noi, efectiv nu poți să respiri. Ies muște de cal din apartament, nu ar fi de mirare, zic vecinii, să nu aibă și șobolani înăuntru. Gândaci are singuri, încă din ăia mari, se văd încă de la ușă. Odată a venit poliția, pentru că fugea prin casă și făcea gălăgie. Fix pix Craica ce e aici, înăuntru, iar situația se agravează. Iese din casă, la plimbare, nu știm unde, însă apoi se întoarce. Asta nu este viață, nici pentru ea, nici pentru noi”, a reclamat Cristina Mokan.

# DSP nu este egal Sanepid!
Oamenii s-au adresat inclusiv la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș, însă oficialii instituției spun că nu au ce să facă. Asta întrucât DSP nu este sinonim cu vechiul Sanepid, astfel că instituția nu are atribuții. “Nu avem atribuții pe acest segment. Medicii identifică focarele de infecție, însă în altfel de situații. DSP nu este Sanepid. Fiind vorba despre o locuință privată, am direcționat întreaga documentație către administrația locală băimăreană. Asistența Socială și Poliția Locală trebuie să intervină”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Carmen Sima, directorul adjunct al DSP Maramureș.

# Se va lua legătura cu aparținătorii!
Contactați de AxaNews.ro, reprezentanții Poliției Locale Baia Mare explică faptul că există un vid legislativ în astfel de situații. “Din păcate, avem mai multe cazuri de acest fel pe raza municipiului Baia Mare. Vorbim despre persoane suferinde, care colectează deșeuri. Am avut situații în care, contactând operatorul de salubritate, s-au colectat și patru containere de gunoaie din locuințe. Din nefericire, legea nu este foarte clară în astfel de situații, respectiv în ce măsură localnicii pot fi contaminați sau cum să intervii în cazul în care proprietarul nu ne permite accesul în locuințe. Nu poți să intri în locuința cuiva să faci curat dacă el nu vrea. În cazul de pe Cuza Vodă, nu am avut sesizări până în prezent. A fost făcută o sesizare, în urmă cu ceva timp, însă către Poliția Națională. De această dată, am intervenit noi. Ne-am deplasat la fața locului, însă persoana respectivă nu se afla acasă. Vom încerca să luăm legătura cu aparținătorii femeii, pentru a le explica acestora situația și să avem permisiunea de a pătrunde în apartament. Cu alte cuvinte, știm ce avem de făcut, însă sperăm să nu ne lovim de obstinația femeii sau a aparținătorilor”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Dorin Coste, șeful Direcției Generale de Acțiune Civică din cadrul Primăriei Baia Mare, direcție care coordonează activitatea Poliției Locale Baia Mare.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here