INEDIT – Muzeul Satului Ucrainean din Crăciunești, element de păstrare a bogatei moșteniri culturale a etniei ucrainene

441

La inițiativa lui Igor Druleac, referent cultural, din anul 2012 la Crăciunești funcționează un Muzeu al Satului Ucrainean. Pasionat și dând dovadă de determinare, Igor Druleac a reușit să creeze un element prin care bogata moștenire culturală a etniei ucrainene este păstrată pentru generațiile viitoare.

  Rep: Cum v-a venit ideea de a amenaja acest muzeu?

Igor Druleac: Cu ceva timp în urmă am observat pe malul Tisei o casă veche, aflată într-o stare avansată de degradare. Uitându-mă cu atenție la ea, mi-a venit ideea de a amenaja un muzeu. În această casă a trăit poetul Vasile Marușciac. După moartea acestuia, casa a fost moștenită de domnul profesor Vasile Bucicovskhi. Am luat legătura cu el și i-am cerut să o doneze pentru a se amenaja muzeul. A fost de acord. Am demontat casa și am reamplasat-o într-o zonă centrală. Am refăcut-o, respectând modalitățile de lucru vechi. Am beneficiat și de ajutorul Primăriei Bocicoiu Mare. Am început să strâng diferite piese vechi, îmbrăcăminte, unelte folosite la diverse activități gospodărești, la munca câmpului etc. Toate au peste 100 de ani vechime.

Rep: Ce vă determină să continuați această activitate?

Igor Druleac: Am constatat că generația tânără nu mai cunoaște aproape nimic despre tradițiile și obiceiurile străvechi. Nu mai cunosc denumirile la uneltele vechi folosite într-o gospodărie. Tinerii nu trebuie să uite cine au fost bunicii lor, cum au trăit ei, cum își confecționau hainele, uneltele.

Rep: Credeți că prin ceea ce faceți veți reuși să atenuați curentul globalizator care tinde să anihileze moștenirea culturală, tradițiile și obiceiurile străvechi?

Igor Druleac: Cu siguranță. Chiar dacă nu este un lucru ușor. Cât voi avea puterte și sănătate voi continua să dezvolt muzeul, să promovez activități care să pună în evidență tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești. De asemenea, voi continua să achiziționez noi exponate care să înbogățească colecția muzeului

Rep: Ce alte planuri de viitor mai aveți?

Igor Druleac : Îmi doresc foarte mult să includ muzeul în rețeaua turistică. În acest sens voi beneficia de ajutorul Muzeului Maramureșean Sighet. Vor veni la noi specialiști care ne vor ajuta să facem un inventar profesionist.

Rep: Vă doresc mult succes și putere de muncă în continuare.

Igor Druleac : Vă mulțumesc și vă așteptăm să veniți din nou la noi.

“Alături de domnul Igor Druleac vom continua să dezvoltăm muzeul. Sperăm să avem cât mai multe exponate prin care să aducem în prezent tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești”, a spus Liviu Lazarciuc, primarul comunei Bocicoiu Mare.

Liviu Șiman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here