INEDIT – Motiv neobișnuit pentru care băimărenii solicită aflarea orei nașterii

184

Printre multele cereri la care au de răspuns angajații Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare se numără și cele privind ora nașterii unor persoane. Motivul pentru care băimărenii au nevoie de aflarea datei nașterii este unul neobișnuit, doresc ca un astrolog, pe baza acestor aspecte, să le întocmească astrograma personală.

Avalanșa mare de cereri în acest sens a fost înregistrată în anul 2017, când băimărenii, curioși să afle cum le influențează astrele ora nașterii, dar și ce impact au asupra stării lor emoționale, au depus zeci de cereri lunar. În ultimele 12 luni, angajații Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare au trebuit să răspundă la 26 de astfel de cereri.

„Informațiile pe baza cărora sunt căutate cererile pentru ore de naștere în arhivă sunt numele și prenumele mamei, adresa și data când aceasta a născut. Cererea urmează mai apoi procedura referitoare la circuitul intern al documentelor: ajunge la conducere cu mapa zilnică de corespondență, se repartizează Biroului Juridic unde se verifică, se transmite o copie la Arhivă pentru comunicare date și se redactează răspunsul către solicitant. După semnarea adresei de răspuns de către manager, un exemplar se depune la Registratură pentru a fi comunicat solicitantului”, a declarat Vasile Pop, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Termenul de răspuns la solicitări, stabilit prin regulile interne este de 15 zile lucrătoare, dar de cele mai multe ori angajații spitalului răspund la acestea în maxim 10 zile calendaristice. Conform Nomenclatorului arhivistic, confirmat de Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, termenul de păstrare al Registrelor de evidență a nașterilor este permanent, cu mențiunea că până în anul 2015, acestea aveau termen de păstrare de 25 de ani. Cel mai vechi registru de evidență a nașterilor aflat la arhiva Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare este din anul 1957.

„Astrograma ne vorbește despre poziția cerului în momentul nașterii. Există, astfel, foarte mulți indicatori care ne ajută să vedem o predispoziție a omului în plan spiritual, psihologic sau emoțional. În funcție de ora nașterii se găsesc predispoziții mult mai clare. Ora nașterii este, practic, începutul vieții pe acest corp ceresc care este Pământul și, din acel moment, încep să se calculeze anumite ritmuri”, a spus Vasile Colopelnic, astrolog.

Alina VOIȚA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here