INEDIT – Maramureșenii, curioși să-și afle strămoșii

894

Numeroși maramureșeni se arată interesați să-și cunoască rădăcinile, iar pentru asta mulți se hotărăsc să apeleze la Arhive, acolo unde pot să „sape” în voie după informațiile dorite.

# „Cu datele obținute a reușit să facă genealogia familiei care cobora până la 1326”

Un caz inedit este cel al unui fost preot maramureșean, care în urmă cu câțiva ani a reușit să întocmească arborele genealogic al familiei sale, coborând până în anul 1326. Nepoata acestuia, tânăra Patricia Tăut din Drăghia, povestește că unchiul său a cercetat Arhivele din numeroase orașe, precum Baia Mare, Gherla, Dej, Oradea, Cluj-Napoca.

„Radu Mircea a început cercetările arborelui genealogic al familiei sale în perioada studenției. Motivația a pornit de la faptul că în familia sa s-au păstrat niște documente vechi, precum și povestea lor pe care o auzea des de la bunicul lui. Pasionat de pe atunci de genealogie ca știință auxiliară a istoriei, a început să se documenteze întâi cu ce se ocupă această ramură. Apoi a intrat în cercetarea propriu-zisă: a tradus actele, a căutat noi date în arhivele județene (matricole parohiale, diplome de înnobilare ș.a.), s-a interesat de familiile înrudite. Cu datele obținute a reușit să facă genealogia familiei care cobora până la 1326. Din 1975 până în 1990 a durat cercetarea, an în care i-a fost aprobată în fața unei comisii condusă de istoricul Dan Berindei la Institutul de Istorie <<Nicolae Iorga>> din București. Genealogia a fost considerată corectă de către comisie. A fost publicată în Revista Arhivelor, nr. 2 din 1990”, a declarat Patricia Tăut.

„Sunt mulți la Arhive în Baia Mare, la Sala de lectură, care asta caută. Mai știu pe cineva care și-a făcut arborele genealogic, dar până la 1800. Acum și-l mai face cineva, dar tot așa până la 1800, că mai devreme nu mai sunt matricole”, completează tânăra.

# „Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale deține matricole confesionale pentru localitățile aflate astăzi pe teritoriul județului Maramureș și nu numai, de la sfârșitul secolului al XVII-lea”

Referitor la acest subiect, dr. Klara Gușeth, șef Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, spune: „Potrivit legislației arhivistice – Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996, documentele aflate în păstrarea și administrarea Arhivelor Naționale pot fi utilizate: în scop practic, la solicitarea petenților (persoane îndreptățite, reprezentanți legali, succesori) se eliberează copii, extrase certificate după documente, contra cost; în scop științific. Adică, persoana interesată se poate adresa cu cerere Arhivelor Naționale; reprezentanții instituției efectuează cercetarea documentelor și eliberează copii simple după documente, contra cost. De asemenea, persoana interesată poate consulta documentele la Sala de Studiu a Serviciului Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, în baza unui permis de cercetare care se eliberează pe loc, gratuit. Cercetătorul poate solicita copii xerox simple sau să fotografieze documentele cu aparatul foto personal.

În vederea întocmirii arborelui genealogic cel mai des sunt cercetate matricolele confesionale, respectiv registrele de stare civilă cu înregistrarea nașterilor, căsătoriilor, deceselor. Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale deține matricole confesionale pentru localitățile aflate astăzi pe teritoriul județului Maramureș și nu numai, de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Pentru perioada anterioară este necesară cercetarea altor documente. Potrivit anexei 6 din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată, registrele de stare civilă se cercetează după 100 de ani de la crearea lor. În anul 2017 Sala de Studiu a Arhivelor Naționale a fost frecventată de un număr de cca. 500 de cercetători români sau străini, care au consultat cca. 2.500 unități arhivistice (dosare). O mare parte dintre aceștia au consultat matricolele confesionale și registrele de stare civilă”.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here