INEDIT – Ieudul se poate lăuda cu un muzeu privat al cânepii toarse, nu fumate

266

Cu ani în urmă, călcam prima dată pragul muzeului cânepii din Ieud, o initiațivă privată a unei familii indrăgostite de tradiții. Au adunat ce-au adunat obiecte de gen, apoi au luat o casă, un teren, și au făcut muzeul, în regim total privat. Au urmat necazurile, apoi valurile de turiști… Ne spune povestea Ioana Ples, de 66 de ani, proprietara și ghidul muzeului. Și o face în timp ce ne arată, pe viu, pașii unei indeletniciri ce e pe cale de a deveni istorie, dat fiind ca a rămas ultima persoană din sat care mai face așa ceva.

Una dintre fete era plecată în Italia și a văzut ce preturi au putregaiurile, sculele acestea vechi ce le vedeți. Noi aveam obiectele, le-am ținut, nu m-am îndurat să le arunc. Fata a zis să cumpărăm

o casă și să le adunăm. În 1998 am cumpărat casa, așa a stat 4-5 ani, până am cumpărat livada asta. Aici am făcut muzeul, n-are nici o legătură cu cel de stat din Sighet sau Baia Mare. Era complicat. La vo 6 ani după ce am facut muzeul, au venit aici doi polițai și cu vicele ce era atunci, ca să-mi tai cânepa ce-am plantat-o. Am crezut ca-n glumă, io așa am crescut, cu cânepa, aveam și-n câmp, faceam cămeși. Am venit s-o taiem, o zâs, și amu parca-mi vine a plânge, le-am zis ca să-mi taie mai bine un picior. Aveam aici plantată cânepă și in. O sunat undeva, o plecat, la o saptămână o revenit, fix de ziua mea de naștere, pa 15 mai, mi-o facut un cadou de numa’. O cercetat, o văzut că nu fac io prostii, nu fac io droguri. De atunci m-o lăsat în pace…”, spune femeia.

Fiind la începuturile perioadei în care țara era asaltată de așa ceva, te puteai gândi la orice… insa există o diferență majoră între cânepa europeană și cea indiană. Peste uliță se află valea in care fiecare sătean, odinioară, avea groapa de topit cânepa. Dar o lasăm pe Ioana Pleș să ne explice tainele unei meserii de pus in ramă, gata disparute…

Se seamănă în primăvară cânepa, este de vară și de toamnă. Cea de vară are floare, cea de toamnă rămâne până in septembrie, ea face sămânță de anul viitor. Se culege, se topește, se usucă, trei-șapte zile, anul trecut o fost cald și am scos la trei zile. Se usucă, apoi se melita. Ca sa cadă pozdarile. Apoi, se piaptănă, se impărtește în trei categorii. Fuiorul e categoria intâia, imi rămâne in mână. Pentru cămeși. Categoria doua se numeste trasuri, e pentru fete de masă, ori pentru lepedeu, pe pat. A treia, ce ramâne in piaptăn, iș câlții, pentru saci de cartofi, de fìna, ori strunjeac pentru pat, de umplutură.

Apoi, ne punem la caierul de fuior. Cu fus, acum lucrăm cu categoria intâia, se toarce cât de subțire posibil. Da’ nu mai lucrează nimeni. Culmea ca is scumpe camasile, cu 1000 de euro cumperi o camesa de cânepa azi, cu atâta iei o masina!! Bun, dupa ce se toarce, punem pe raschitor, aiesta-i plin. Întind firul, se face tort, apoi se leagă în trei locuri, ca să se spele. Se spală cu cenușă, nu cu detergenți ca amu’. Acum facem ghem, apoi se face teghe, sau bobină. Apoi, ne mutăm la tiară, la războiul de țesut. Ia, aici și teseam și legănam copilul. E ultima fază. Eu fac cu model, o fata de masă am aici in lucru. Când tace coconul, nu mai leagăn cu piciorul. Greu o fost…

Dar munca asta ține tât anul, toate fazele se întind de-a lungul anului. Se culege, se pune în balta, se topește, se imblățeste… durează. Tot anul ai avea de lucru! Acum am de făcut niște pânză de camesi, e foarte rezistentă. Un rând de cămeși rezistă câteva generații, iar care se uzau, se făceau scutece din ele, nu erau pamperși… Nimic nu se pierde la cânepa, totul se folosește!”, spune Ioana Ples, proprietara muzeului viu, în timp ce mișcă mâinile și picioarele cu o dexteritate incredibilă, la războiul de țesut.

Abia in Sapânța mai exista câteva femei, din ce în ce mai puține, care mai lucrează celebrele cergi la războaie de țesut, in rest, doar cazuri izolate, iar dacă mai există, sculele sunt aruncate prin poduri sau au fost puse demult pe foc… Păcat, pentru că au făcut parte din fibra și din ADN-ul acestui popor. Era vremea in care cânepa se imbrăca, nu se fuma!!!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here