INEDIT – Huțulii din Maramureș au un muzeu al lor la Repedea

1512

Vasile Popovici este un pasionat de datina, de fotografie, de arta, de frumos. Conduce casa de cultura din comuna Repedea, in ciuda vicisitudinilor, ba face proiecte, e vivace, se lupta sa scoatala lumina trecutul, dar si sa puna in valoare prezentul comunitatii ucrainiene de pe Valea Ruscovei. Asa ca, pâna sa se gaseasca interes oficial, s-a apucat si si-a facut acasa un muzeu al hutulilor!!

Conform wikipedia, hutulii sunt un subgrup etnic ce traieste in Bucovina, Maramures, Transcarpatia si Pocutia. Istoricii ii consideraca având origini dacice, slave, cumanice sau chiar mongole! Si da, existasi o analogie cu rasa de cai hutuli, care se pare c-ar fi fost dezvoltata de acest popor!

in judetul Maramures, hutulii dispun de organizatie reprezentativa denumita Fundatia Ucrainenilor Hutuli din România. Fundatia este inregistrata in Registrul National ONG in anul 1998. Membru fondator si presedintele executiv al organizatiei este domnul Vasile Popovici, din localitatea Repedea, judetul Maramures. Anual, in ultima sâmbata si duminica a lunii iulie, in localitatea Repedea, judetul Maramures, fundatia organizatia Festivalul International de etnografie si folclor ,,Hutulii”, conform wiki.

|n acest muzeu am incercat saconservam o incapere de 50-60 de ani a hutulilor, mai lipseste un cuptor. Erau familii numeroase, spatiul era mic, pe cuptor dormeau copiii. Am adus razboi de tesut si foarte multe obiecte vechi pe care le-am mostenit de la parintii mei. Casa aceasta era un grajd pentru vite, tata l-a construit. Uite o bancuta ce se deschide si devine pat, cu vechime de zeci de ani.

Din pacate, nu prea mai sunt obiecte, nu se mai pricepe lumea. Persoanele de 50-60 de ani incaar mai sti sa foloseasca un razboi de tesut. Repedea e atestatadocumentar din 1350. Primul locuitor ar fi fost un anume Ioan Krevan ar fi trecut muntii incoace. Repedea a venit de la forta si viteza râului, in ucrainiana satului in zicem Krevan. El a construit o coliba pe malul râului Tomnatec, apoi Ocolul a plantat poiana, dar se mai vede temelia. A construit o biserica, s-a format incet asezarea. Am mai avut o biserica foarte veche ce a avut si multe documente. Biserica s-a prabusit, iar documentele le-ar fi luat ceva pseudoziarist al unui ziar ucrainian, a luat documentele si duse au fost… Nu era ziarist… nu mai e urmade documente, le-am cùtat.

Sub Imperiul AustroUngar, hutulii au prins pe aici ba rusii, ba maghiarii. Au fost cazuri de familiic are au fost fragmentate din cauza schimbarilor. Dar aici nu a fost ca-n Valea Viseului, sa fi ramas jumatate de o parte sau alta a granitei. Aici nu prea, pentru ca avem munti mari. Dar au fost doua femei care se duceau pe vremea imperiului la cules de afine sau la diverse munci. Când s-a inchis frontiera, n-au mai reusit sa revina. In 1988, am fost prima data in Ucraina si am dat de acele femei. Eram oarecum inruditi, parintii mei corespondau.

In timp, am inceput sacolaboram. Am infiintat festivalul de datini si folclor Hutulii. Mergem si in Ucraina, la manifestarile lor culturale. Asa au venit si aici oameni de seama, muzeul acesta l-a vizitat si directoarea muzeului national din Colomeea, ne-a dat un sfesnic din secolul 14, restaurat. Datorita acestor manifestari culturale am ajuns si sa aflam de hutuli… toti ne ziceau rusi… Acum, sunt si controversat, se sugereazacaeu incerc sadestram Uniunea Ucrainenilor… dimpotriva, e clar ca hutulii apartin zonei si ucrainienilor. |n Ucraina, am auzit cântece pe care le cântau mama si bunica, m-a contrariat, m-am documentat, apoi am inceput sa conserv, sa nu se piarda cultura si traditia. Nu ai de ce sa te temi daca iti cauti cultura si traditia… E dureros ca aceasta zona n-a fost cercetata. Când au venit aici si au vazut o nunta traditionala in Poienile de sub Munte, au inceput sa plânga! Voi ati pastrat adevarata traditie a hutulilor, nopi am pierdut-o, mi-au spus oamenii de cultura din Ucraina!!”, spune sufletul pastrarii culturii traditionale de pe valea Ruscovei, Vasile Popovici.

Alexandru Ruja

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here