INEDIT – Folclorul, materie opţională în două școli gimnaziale din Maramureş

346

Sunt două şcoli în Maramureş unde folclorul a ajuns să fie studiat ca materie opţională de către elevii de gimnaziu. Este vorba despre şcolile gimnaziale din Călineşti, respectiv Băiţa de sub Codru. Recent a avut loc o întâlnire a partenerilor din cadrul proiectului ”Școala Rădăcinilor Străbune” la Școala Gimnazială ”Vasile Berci” din Călinești. Proiectul pentru studierea folclorului ca materie opțională în școli a fost inițiat, în anul 2012 de către artista Măriuca Verdeș, la școala din Călinești.

După înființarea Asociației culturale ”Călineștenii Țării Maramureșului” și a ”Școlii Rădăcinilor Străbune” proiectul de introducere a opționalului de foclor în școli a fost promovat la nivel județean și susținut de către autoritățile administrației publice județene și locale, mediul academic, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, culte religioase, dar și de către alte servicii publice deconcentrate, muzee ş.a.m.d.

Măriuca Verdeș a precizat referitor la proiect despre gândul de unire și adevăr pe care îl adresează generației tinere pentru a-și aminti de rădăcinile străbune.

”Este o onoare ca în anul Centenarului Marii Uniri să punem bazele ”Școlii Rădăcinilor Străbune”, aici la Călinești, prin încheierea unui protocol prin care transmitem un semnal din nordul țării că odată cu studierea folclorului în școli suntem alături de comunitățile locale, că suntem mai aproape de satul maramureșean, că dorim să păstrăm autenticitatea și valorile tradiționale maramureșene”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

În cadrul evenimentului elevii de la Școala Gimnazială ”Vasile Berci” din Călinești au prezentat momente culturale și artistice, dar și portul de tradițional din zona Mara-Cosău. În plus, pentru anul școlar de învățământ 2019-2020, Direcția Județeană pentru Cultură are în pregătire un manual de identitate culturală a Maramureșului.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here