INEDIT – Expoziție dedicată marilor fotografi din Transilvania, la Muzeul Județean de Istorie Maramureș

576

Vineri, 27 aprilie, la ora 12, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș va găzdui vernisajul expoziției temporare „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”.

Expoziția este organizată de muzeul băimărean în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”.

Expoziția include schițe biografice și fotografii cu și despre următorii fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) – fotograful Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918; Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, și-a deschis primul atelier foto); Alexandru Roșu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistrița; Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraș.

Nu lipsește nici Suba Zoltán (1911-2009) – cel mai important cronicar al orașului Baia Mare prin intermediul fotografiei, de la care s-a păstrat o impresionantă colecție de aparate foto și clișee pe sticlă, tezaurizate de instituția muzeală băimăreană.

“Bunurile culturale valorificate expozițional provin din colecția muzeului băimărean, colecția Suba Zoltán și câteva colecții particulare. Piesele din colecția Suba Zoltán ne-au fost puse la dispoziție de doamna Suba Agneta, fiica fotografului băimărean, motiv pentru care îi transmitem un gând de gratitudine”, precizează Marius Câmpeanu, șeful secției Istorie a Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here