INEDIT – Elevii scutiți de sport ar putea face șah la școală. Ce spun părinții maramureșeni

378

Elevii care nu participă activ la orele de educaţie fizică şi sport vor practica şahul conform unei hotărâri a ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Române de Şah remis, zilele trecute, Agerpres.

„Anunţăm, cu satisfacţie, faptul că introducerea şahului în sistemul românesc de învăţământ are o nouă componentă. Ne referim la faptul că elevii scutiţi de efort la orele de educaţie fizică vor face şah. Legat de acest subiect, ministrul Educaţiei Naţionale, profesorul universitar Valentin Popa a răspuns luni favorabil solicitării formulate în acest sens de Sorin Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah, şi Ionuţ Dobronăuţeanu, preşedinte adjunct al Federaţiei Europene de Şah. Reamintim, în context, că pregătirea cadrelor didactice va fi făcută în colaborare cu Casa Corpului Didactic. Până în prezent, un număr de 2.500 de profesori de educaţie fizică şi sport au fost deja pregătiţi în acest sens”, scrie în comunicat.

#Părinților maramureșeni le surâde ideea

În ceea ce-i privește pe părinți, mulți dintre aceștia consideră că inițiativa este una bună.

„Mi se pare o idee super. Un alt sport, sportul minții. Se obișnuiesc cu ideea de a gândi, de a sesiza pericolul, de a <<construi>> tactici, stăpânesc deducția și inducția. În șah nu există doar învins și învingător, exista și remiză. Tabla de șah poate însemna și un mod de organizare a vieții, antrenarea creierului, rezolvări la situații critice, ieșiri din impas, respect pentru adversar (la sfârșit se dă mâna), decizii încadrate în timp. Toate astea și multe altele îl ajută pe copil în viață. Este o altfel de dezvoltare personală”, spune G. S., un părinte băimărean.

„Consider această măsură ca fiind foarte bună și eficientă, deoarece în acest mod, copiii scutiți vor face ceva folositor și nu vor pierde timpul fără sens. Așadar, mai trebuie să se pună în aplicare”, a declarat mămica Nicoleta N.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here