ÎN SPRIJINUL COLEGILOR – Doi angajați ai Ambulanței Maramureș salvează vieți la Costinești (FOTO)

281

Mai mulți turiști, mai multe cazuri medicale. Aceasta este realitatea pe litoralul românesc în fiecare sezon estival. Tocmai de aceea, în sprijinul structurilor de urgență din Constanța au ajuns echipaje de urgență din toată țara. Maramureșul este cap de afiș. Un echipaj de tip B, alcătuit din asistent și ambulanțier au ajuns pe litoralul românesc la începutul săptămânii.

În cazuri extrem, limita dintre viață și moarte este una extrem de fragilă. Mulți turiști care își petrec concediul pe malul Mării Negre nu țin cont de atenționările salvamarilor și se afundă în apă, fără să ia în considerare pericolele existente. Mai mult decât atât, unii stau foarte mult la soare sau mănâncă și beau peste măsură. În toate aceste situații, echipajele medicale sunt nevoite să intervină. Însă ce te faci atunci când personalul și parcul auto se dovedesc a fi insuficiente, în comparație cu numărul de solicitări? În data de 1 iulie, în județul Constanța au ajuns cinci ambulanțe de tip C2, gata să intervină în cazurile grave. Două au rămas în Constanța, iar celelalte trei au mers la Mangalia, Eforie și Năvodari. În plus, au venit din teritoriu ambulanțe de tip B. Un echipaj s-a deplasat din Neamț, altul din Bacău și unul din Maramureș.

# În sprijinul colegilor din județul Constanța
Încă din sezonul estival anterior, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a atras atenția asupra faptului că numărul de ambulanțe de pe litoral nu este suficient. Sorina Pintea a precizat, la acel moment, că este necesară suplimentarea echipajelor în perioadele cu aflux de turiști. Mai multe servicii județene s-au conformat și au detașat, pe litoral, echipaje. La fel ca și anul trecut, s-a întâmplat și acum. Maramureșul a detașat un echipaj pentru perioada 1-15 iulie, alcătuit din asistent Radu Trif și ambulanțier Varvedo Tamaș. “Am primit solicitarea de a trimite echipaj pe litoral, întrucât avem oameni foarte bine pregătiți. A plecat acum un echipaj, pentru două săptămâni, și vom mai trimite încă unul, în perioada 15-30 iulie. Aceste decizii au fost luate la nivel național, cu acordul Ministerului Sănătății. Am făcut această detașare întrucât, la noi, majoritatea își ia concediu în luna august, astfel că am putut să lăsăm echipajul pe litoral. Am și spus că, în luna august, nu vom putea face acest lucru, întrucât nu ne permitem să lăsăm locuri descoperite. Pe litoral este foarte mare aglomerație, e caniculă, sunt multe cazuri și, fiind o familie, noi, cei de la Ambulanță, nu ne puteam lăsa colegii la greu. Acum a plecat un echipaj de tip B, alcătuit din asistent și ambulanțier. Ei vor lucra 12 ore cu 24”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Ligia Micle, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș.

# Insolații, liptomii și coliici la ordinea zilei
Echipajul condus de asistentul Radu Trif a fost detașat în stațiunea Costinești. “Am venit să îi ajutăm pe colegii noștri din județul Constanța. Avem multe solicitări, însă, la fel de adevărat este că avem zile și zile. Noi ne aflăm la Costinești momentan. Colegii din Neamț au mers la Mangalia, iar cei din Bacău la Eforie Nord. Din fericire, până în prezent, nu am avut înecuri sau intoxicații. În schimb, au fost lipotimii, insolații, colici biliare și renale. Chiar dacă este început de iulie, deja e multă lume, sunt mulți turiști. Noi avem punctul de lucru la sediul Primăriei Costinești. Aici primim solicitările. Am fost chemați să intervenim atât la plajă, cât și la pensiuni sau hoteluri. Nu pot să spun că sunt anumite intervale orare când sunt mai multe intervenții, solicitări avem în permanență, fie că e zi, fie că e noapte. Noi lucrăm 12 cu 24 și intervenim unde trebuie. Am avut ca și pacienți turiști din toată țara, am avut și clujeni, însă maramureșeni, până acum, nu am avut. Noi vom sta două săptămâni, după care va veni un alt echipaj din Maramureș”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Radu Trif.

# La foc continuu, pe plajă
Trebuie să precizăm faptul că, de-a lungul timpului, s-a dovedit că echipajele de intervenție sunt nevoite să lucreze la foc continuu în zona litoralului românesc. Au fost, din nefericire, situații în care turiști maramureșeni au avut nevoie de îngrijirea medicilor. Au fost și cazuri de maramureșeni care s-au înecat după ce s-au avântat în mare. De altfel, au fost zile pe litoralul românesc când s-au înregistrat și câte trei înecuri, culmea, în stațiuni diferite, situate la distanțe mari. În plus, numărul de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale depășește, adeseori, posibilitățile de reacție ale autorităților. Pe litoral, în afară de echipajele SMURD și Ambulanță, acționează, ca și cum ar fi o crudă rutină, elicopterele SMURD. Pentru echipajele de intervenție de la malul mării, să se deplaseze din Constanța în Mangalia cu elicopterul, pentru a salva o viață, este ceva la ordinea zilei.

Cătă ȚINEGHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here