INEDIT – Comuna din Maramureş cu peste 3000 de locuitori şi o singură pensiune

1797

Toată ziua auzim că singura şansă de dezvoltare a Maramureşului, dat fiind că nu (mai) avem industrie, este turismul. Dar ce te faci când avem localităţ în judeţ cu un număr considerabil de locuitori, dar o singură pensiune? Este cazul comunei Bogdan Vodă, care are, conform recensământului efectuat în 2011, o populaţie de 3.208 locuitori.  

Primarul localităţii, Ana Bizău, speră ca odată cu simplificarea legislaţiei numărul de pensiuni să crească.“Părerea mea este ca măcar la depunerea proiectului să nu se ceară atâtea documente. Este necesar să se încurajeze dezvoltarea turismului. Zona noastră este una cu potenţial turistic ridicat. Au fost destui turişti în acest sezon estival, dar la noi sunt mulţi doar în trecere. Din păcate nu avem pensiuni, doar una singură. Mai este una, dar acolo au o sală de nunţi şi în perioada de vară nu pot face cazări. Oricum este deschisă recent. Ar trebui create avantaje şi facilităţi, ca să poată să acceseze fonduri pentru pensiuni. Sau locuri de agrement. Ar trebui să se aloce fonduri pentru reabilitarea monumentelor istorice existente, să le putem oferi turiştilor şi altceva, nu numai cazare. Să avem activităţi de petrecere a timpului liber, vizite la obiective din zonă, prezentări ale obiceiurilor populare şi a portului popular”, a spus Ana Bizău, pentru Axanews.ro.

Livia Sima, preşedintele Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Maramureş, consideră că în acele localităţi din Maramureş unde nu există aproape deloc pensiuni principalii vinovaţi sunt primarii.

“Omul sfinţeşte locul, o spun din nou. Primarul este cel care trebuie să organizeze întâlniri cu oamenii, să li se explice ce înseamnă să deţii o pensiune, cum să accesezi fonduri ş.a.m.d. Dar nu cu toţi primarii poţi dialoga. Nu cred că este rău să stai acasă şi să ai salariu de inginer. Că în Maramureş nu avem industrie aproape deloc, ceva ceva pe la Vişeu şi atât. Şi atunci singura şansă a judeţului este turismul. Oamenilor le este frică, încă mai cred că fondurile se dau pe pile, dar nu este aşa, oamenii nu ştiu ce înseamnă să ai o pensiune, cu ce se mănâncă. Nu au informaţiile necesare. Turismul se dezvoltă acolo unde există interes din partea administraţiei locale”, a spus Livia Sima, pentru Axanews.ro

Dragos HOJDA

3 COMENTARII

  1. Care-i legătura cu numărul de locuitori, totuși? Ca doar nu merg localnicii să se cazeze la pensiune in satul lor…..
    p.s Nu exclud faptul că Cuhea ar merita sa aibă mai multe pensiuni!

  2. Lăsaţi-o pe Livia Sima în pace, e din alte vremuri şi complet depăşită, cu Asociaţia ei fantomatică şi cu mortul viu ANTREC! Săraca nu a auzit nici măcar de Airbnb! Ce să mai zici despre părerea sa complet eronată că ” în Maramureş nu avem industrie aproape deloc, ceva ceva pe la Vişeu şi atât”. A auzit ea, oare, despre industria de la Sighet sau Vadu Izei?
    Referitor la subiectul articolului da, Bogdan Vodă are potenţial şi merită să aibă mai multe spaţii de cazare, dar acest lucru nu se va putea face prin apeluri în presă ci prin implicarea directă a primăriei şi eventual a GAL-ului ce acoperă zona respectivă, nu?

  3. Primarita de la Bogdan Voda, chiar a facut intruniri cu localnicii pe tema pensiunilor turistice, insa daca citim bine articolul ea face apel la crearea de avantaje si facilitati la intocmirea proiectelor, alocarea de fonduri pentru reabilitarea monumentelor existente sa le poata oferi turistilor si altceva, nu numai cazare. Primarita de la Bogdan Voda , in doi ani si trei luni de cand este primar, a facut mult mai mult pentru comuna, decat ne asteptam. Eu ii doresc success si putere de munca! La venirea ei in primarie, a gasit un dezastru lasat de fostul primar, mai mult de atat a mai gasit si un secretar incompetent fost presedinte de CAP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here