INEDIT – Cele mai frumoase păsări şi animale mici au fost expuse în Baia Mare

481

Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici „Creasta Cocoşului” Maramureş a organizat a 16-a expoziţie, la care au participat zeci de crescători din Maramureş. Evenimentul a avut loc la finele săptămânii trecute în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” din Baia Mare. Timp de trei zile (2-4 februarie) maramureşenii, în special copiii, au putut admira circa 300 de păsări de rasă, porumbei ornamentali, iepuri, păsări de colivie, păuni etc.

Arbitrii specializaţi în acest domeniu de activitate au fost puşi în dificultate în desemnarea animalelor şi păsărilor câştigătoare, mulţi crescători deţinând frumoase exemplare. În final, câştigătorii merituoşi au fost răsplătiţi cu premii, cupe şi diplome.

Din păcate, o dată cu trecerea anilor, această îndeletnicire prezintă tot mai puţin interes. Câştigători, fără probleme la ediţiile trecute, băisprienii care aveau animale mici şi păsări valoroase, acum bat în retragere. Fraţii Reteghy şi Gavril Mărieş se numărau printre aceştia. Acum, fac altceva. Se ocupă cu recoltatul ciupercilor sau practică alte îndeletniciri de sezon.

Evenimentul organizat de asociaţia maramureşeană a fost un bun prilej de a cumpăra găini, cocoşi, iepuri, ouă de reproducţie sau de a face schimb de material biologic. A fost o bună ocazie de a vedea pe viu care sunt performanţele geneticii în domeniu, unele exemplare fiind de o foarte mare valoare, premiate la mai multe expoziţii naţionale.

Animalele au fost bonitate de către arbitri, după un standard european de evaluare urmărindu-se totul, începând cu creasta, conformaţie, greutate, penaj, culoare, talpa piciorului.

Copiii au fost cei mai încântaţi de „spectacolul” oferit de orătănii. Părinţii unora dintre prichindei au băgat mâna adânc în buzunar (100 -200 de euro) pentru a le achiziţiona un exemplar de rasă. Cele mai valoroase exemplare costau şi 700-800 de euro.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here