INEDIT – Cea mai mică școală din România este în Maramureș (FOTO)

6662

Cea mai mică școală din România este adăpostită de dealurile din județul Maramureș. O căsuță de lemn, cu câteva bănci, ține loc de clasă pentru elevii de la clasa pregătitoare până în clasa a IV-a. Cinci generații într-o suprafață de 16 metri pătrați. Aceeași învățătoare, aceeași încăpere.

Aflată pe un vârf de deal, în cel mai îndepărtat cătun al județului Maramureș, Școala primară din Cornățea își primește zilnic elevii. Chiar dacă vin pe jos aproximativ 5 kilometri, prin noroi sau zăpadă, micuții nu lipsesc de la ore.

„În zonă sunt multe animale sălbatice. Mai ales mistreți. Trebuie să fim atenți mereu când ne ducem copiii la școală. Aici am învățat ultimele 30 de generații din cătun”, spune Ileana V., o localnică dintre puținii oameni care mai locuiesc în Cătun.

# Chirie pentru căsuța de lemn în care învață elevii

Cele 15 suflete, de diferite generații, elevi ai claselor pregătitoare – IV învață în același spațiu. În cadrul aceleiași ore, învățătoarea le explică copiilor și cum se scrie „tata” dar și cum se fac diverse operații matematice. În Poienile de Sub Munte, cea mai mare comună din județul Maramureș care are peste 10.000 de locuitori, sunt 18 astfel de unități școlare. Cea din Cornățea este cea mai mică ca și suprafață. Școlile au fost astfel rarefiate din cauza formei de relief, dar nu numai.

„Și din cauza lipsei domeniului public pe care să îl fi preluat primăria în decursul timpului. Pentru că aici suntem o zonă de munte și peste tot sunt proprități persoane fizic. Statul are foarte puțin. Noi am adus și am pus în ordine domeniul public și am înscris în cartea funciară școlile principale, dar cele care sunt în spații închiriate nu avem nicio putere pentru că acolo proprietar este altcineva. Nu ține de primărie, noi doar plătim o chirie la cetățeanul care ne găzduiește”, a spus Ștefan Oancea, primarul comunei Poienile de Sub Munte.

Terenul pe care este așezată cea mai mică școală din România nu aparține primăriei. Astfel, chiria care se plătește din bugetul unității școlare către proprietarul suprafeței se ridică la suma de 100 de lei/ lună și impozitele aferente acestei sume. La aceasta se adaugă plata a 25% din norma salarială a unei angajate care să se ocupă de curățenie, fiind o facilitate care s-a convenit între proprietar și școală.

# Școala a fost electrificată în urmă cu patru ani

Cea mai mică școală din România a fost electrificată în anul 2015 în cadrul campaniei „Lumină pentru România”. Campania a fost derulată la inițiativă organizației neguvernamentale, Free Miorița, în cadrul acestei campanii, fiind iluminate ultimele trei școli din România: Cruhla (județul Suceava), Poienile de Sub Munte (județul Maramureș) și Dobraia (județul Caraș-Severin).

Alina VOIȚA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here