INEDIT – Bibliotecă cu numele marelui Nicolae Steinhardt în Elveția

325

Weekendul trecut a fost sfințit un spațiu unde vor fi adăpostite cele peste 10.000 de volume care se vor afla în biblioteca care face parte din Proiectul eparhial pe anul 2019 inițiat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului. Un parteneriat al Episcopiei cu Consiliul Județean Maramureș, Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare și Fundația “Nicolae Steinhardt”.

Biblioteca din Centrul Cultural “Sfântul Nicolae” al comunității românești din Berna va purta numele Nicolae Steinhardt și îl va avea ca patron cultural pe Monahul cărturar de la Mănăstirea Rohia, potrivit anunțului făcut de Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

​”Întrucât ne aflăm în Anul Omagial al satului românesc, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi-a propus înfiinţarea mai multor biblioteci, atât în comunităţile rurale din ţară, cât şi la comunităţile româneşti de peste hotare, prima comunitate cu care începe derularea proiectului nostru este aceasta din Berna, unde a făcut studii şi Părintele Arhimandrit Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, la Bossey, şi a slujit aici, înlocuindu-l pe părintele Laurenţiu”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN.

După Sfânta Liturghie și binecuvântarea spațiului pentru Biblioteca “Nicolae Steinhardt” a Centrului Cultural al Parohiei Sfântul Gheorghe din Berna, Elveția, Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Delegația Eparhială (Arhim. Dr. Ioachim Tomoioagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale din Baia Mare și Arhid. Ionuț Todorca, secretar eparhial), în drum spre Parohia “Sfinții Trei Ierarhi” din Paris – Romainville, unde va sluji duminică, 26 mai, a vizitat câteva instituții importante din Geneva. 

Fețele bisericești au ajuns la Institutul Ecumenic Bossey, Consiliul Mondial al Bisercilor și Centrul Ortodox Chambesy al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, acolo unde Patriarhia Ecumenică a alocat un spațiu care deservește nevoile duhovnicești ale comunității ortodoxe române din Geneva și împrejurimi, timp de peste 40 de ani.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here