INEDIT – Ansamblul de femei „Botejunea” din Dragomirești, la ceas aniversar

1068

Maramureșul are ansambluri folclorice care au dus numele județului peste mări și țări, și nu ne referim doar la Ansamblul Național „Transilvania” sau Ansamblul „Mara” din Sighet. Poate foarte puțini dintre noi știu că la Dragomirești există un ansamblu de femei care funcționează fără oprire de 50 de ani.

La festivalul de folclor care a avut loc zilele trecute în orașul de pe Valea Izei s-a vorbit și de activitatea acestui ansamblu, cei 50 de ani de activitate pe care Ansamblul “Botejunea” i-a împlinit reprezentând un bun prilej de a arăta că tradițiile din Maramureș sunt păstrate și promovate cu sfințenie în aceste locuri.

Autoritățile județene recunosc că perioada anilor 1969 – 2019 a fost și este oglindită, în continuare, de către cei care astăzi duc tradițiile mai departe. Referindu-se la Ansamblul ”Botejunea”, primarul orașului, Vasile Țiplea, a amintit câteva nume celebre de artiști din Dragomirești, care au cucerit, prin vocile lor extraordinare, inimile oamenilor și anume Nițuca Iuso, Oana Font sau Ancuța Șimon.

”Văzând acest loc minunat plin de talente, în anul 1969, folcoristul și etnograful Nicoara Timiș a pus bazele Ansamblului de Femei ”Botejunea”, care anul acesta împlinește 50 de ani de activitate neîntreruptă. Ne-am adunat aici, din toate părțile Maramureșului, în primul rând pentru a cinsti și a omagia aceste peste 150 de femei care, vreme de o jumătate de veac, au dus folclorul din Dragomirești și cel din Maramureș peste tot în țară, dar și în străinătate, făcându-l cunoscut în toate colțurile Europei.

Mai mult, au cântat de-a lungul acestor 50 de ani, alături de artiști consacrați precum Frații Petreuș, Florentina și Petre Giurgi, Frații Florea, marele ceteraș Ioachim Făt, regretatul Tudorovici și mulți alții”, a arătat primarul din Dragomirești, Vasile Țiplea.

Tot în Dragomirești există singurul muzeu din Maramureș dedicat țărăncii române, pragul muzeului fiind trecut an de an de foarte mulți turiști, români sau străini.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here