INEDIT – Altfel de atracţii turistice la Călineşti

550

Aflată imediat în apropierea Ocnei Şugatag, comuna Călineşti nu se poate lăuda cu oferte turistice similare. Dar atuuri există, naturale sau în materie de tradiţii. Primarul Mihai Nemeş ne atrage atenţia asupra a două obiective naturale foarte puţin cunoscute.

„Nu ştiu dacă aţi fost la Râpa Înconjurată. Au fost trei vârfuri din ceva sol nisipos, cel mai înalt dintre ele s-a dărâmat. Ca un turn era. Şi îi zice aşa pentru că poţi merge pe după ele, pe culme, să le înconjori“, spune primarul. Locaţia este în afara satului Călineşti, spre Sighet, în dreptul fermelor de viţei şi a pensiunii de lângă râul Cosău. Legenda locului spune că, atunci când se dărâmă toate cele trei turnuri, vine sfârşitul lumii…, după cum spune edilul.

Un alt obiectiv de gen, la fel de interesant, este „Dealul Babelor“ din Vălenii Maramureşului. Legenda spune că acolo s-ar fi refugiat femeile din calea năvălirii tătarilor şi ar fi aruncat cu pietre în năvălitori. Autoritatea locală a montat acolo, în vârful dealului, un fus de lemn cu zurgălăi, un simbol al Maramureşului Istoric. Sunt sculptate şi scene din viaţa comunităţii, iar valoarea respectivului fus este dată, înafara aşezării într-un loc cu încărcătură istorică, şi de faptul că a fost una din ultimele mari lucrări ale regretatului meşter Pupăză din Valea Stejarului.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here