ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR – Școli în Maramureș încă în șantier

243

Anul școlar 2019-2020 a demarat mai devreme în acest an, mai exact ieri, 9 septembrie. Emoții mari pentru copii, la fel și pentru părinți, cadre didactice. Însă sunt copii în județ pe care noul an școlar i-a dus mai departe de casă, din cauză că lucrările la școala lor nu au fost finalizate. De vină este birocrația mult prea stufoasă, de la obținerea finanțării la semnarea efectiv a contractului și demararea lucrărilor fiind un proces care durează luni buni de zile.

„Din datele pe care le avem, prin HG nr. 363/2019 au fost alocate fonduri financiare pentru finanțarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare interioare și asigurarea cu utilități pentru 11 unități de învățământ cu personalitate juridică, de pe raza a 10 unități administrativ-teritoriale.

Cinci unități de învăământ cu personalitate juridică au contract încheiat pentru execuția lucrărilor, respectiv la două unități școlare au început lucrările. Este vorba despre Asuaju de Sus și Borșa. De asemenea, prin programele de finanțare Programul Național de Dezvoltare Locală și Programul Operațional Regional s-au executat și finalizat lucrările la 16 unități de învățământ de pe raza a 13 unități administrativ-teritoriale.

Șantier în lucru avem la Școala Gimnazială ”Petre Dulfu” Baia Mare, unde va fi un centru cultural, elevii fiind relocați la Colegiul Tehnic CD Nenițescu”, precizează, pentru „Axanews.ro„, Prefectura Maramureș.

Altfel spus, la nivel de județ avem patru unități școlare care au documentațiile în lucru, cinci școli au contracte incheiate și la două au început lucrările și sunt finalizate. De menționat că respectivele contracte sunt încheiate cu unitățile administrativ teritoriale, adică primăria.

La Borșa, sunt două unități școlare cu personalitate juridică unde încă se lucrează. Este vorba despre Liceul din oraș, unde sunt amenajate toaletele la cele mai înalte standarde, respectiv la Școala numărul 7, unde, la fel, muncitorii muncesc de zor pentru a finaliza cât mai repede noile grupuri sanitare. Edilul din Borșa spune că elevii nu sunt afectați de aceste lucrări, ei având acces la vechile grupuri sanitare.

Tot de la Prefectura Maramureș am mai aflat că mai există o școală la Poienile de sub Munte unde se fac lucrări de modernizare. În acest caz, elevii au fost relocati la Repedea, fiind transportati cu microbuze școlare.

FOTObuzau.net

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here