INCENDIU VIOLENT – Școala din Văleni a rămas fără o parte din acoperiș. Au ars toate calculatoarele și videoproiectorul! (VIDEO ȘI FOTO)

700

Un incendiu violent a fost semnalat vineri, în jurul orei 14.00, la Școala din satul Văleni, comuna Călinești. La fața locului au sosit degrabă trei echipaje de pompieri de la Sighetu Marmației, două dotate cu apă și spumă și un echipaj SMURD.

Flăcările s-au manifestat atât de violent, astfel încât acoperișul s-a prăbușit peste sălile de clasă. Norocul a făcut să nu fie niciun elev la cursuri, la ora respectivă.

„Au ars circa 200 de metri pătrați de acoperiș, circa 50 de metri pătrați de tavan din lemn și s-au distrus zece calculatoare dintr-o sală de clasă. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit din cauza unei doze de curent defecte”, a declarat Oana Alexa-Gonczi, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș.

# Pagube însemnate din cauza incendiului
Practic, școala din Văleni este alcătuită din două corpuri de clădire, unul în care funcționează cinci săli de clasă și altul în care sunt patru, unde studiază aproximativ 80 de elevi de clasele I-VIII. Flăcările au cuprins acoperișul primei clădiri. “Două săli de clasă sunt distruse. În proporție de 40-50% acoperișul a fost afectat. Nici sala profesorală nu arată foarte bine. Asta, din cauză că s-a intervenit cu apă și spumă. Am vorbit deja cu cadrele didactice și s-a luat decizia să se facă și ore pe după amiază în cealaltă clădire până când vom remedia situația. Au ars toate calculatoarele și videoproiectorul. Vom merge la Consiliul Județean, să vedem dacă ne pot sprijini din fondul de rezervă, întrucât nu avem un buget foarte mare. Trebuie refăcut tavanul, grinzile, cornii, țigla, trebuie să luăm alte mese, bănci și calculatoare. Am mai avut o situație de genul acesta, mai demult, la grădinița din centrul de comună. Atunci am fost sprijiniți, adevărul este că și pagubele au fost mai mari, a trebuit să refacem de la zero. De data aceasta, cred că pagubele se ridică la aproximativ 300.000 de lei”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Mihai Ștefan Nemeș, primarul comunei Călinești.

# Prioritatea – refacerea acoperișului
Primarul spune că totul a pornit de la un scurtcircuit. “Școala a fost reabilitată în perioada 2000 – 2002. Era tras curentul prin pof. Un fir era legat pe instalația veche, din aluminiu și era legat cu cupru. Legătura era corectă. Probabil de la un șoc electric, aluminiul fiind slab, instalația a cedat. Cum școala are scânduri acolo, cu rigips dedesubt, s-a aprins. Noroc că a fost pe fază omul de serviciu și a alertat imediat pompierii și pe noi. Avem un hidrant în apropiere, am încercat și noi să acționăm, însă focul a fost foarte violent, iar acoperișul în flăcări a căzut peste podele. Prăpăd a făcut! Noi sperăm să reușim să refacem acoperișul într-o săptămână, să nu plouă peste ceea ce a mai rămas acolo. Oricum, noi sperăm să avem totul reabilitat până la începerea anului școlar viitor. Însă, de data aceasta, vom face în așa fel încât să nu tragem instalația electrică prin interior, ci prin exterior, să preîntâmpinăm astfel de situații”, a explicat Mihai Ștefan Nemeș.

Trebuie să spunem că este cea de-a doua instituție publică din Maramureș care este afectată, în această primăvară, de un incendiu violent, după cel din 3 aprilie, de la Primăria Băsești. În prezent, autoritățile locale își desfășoară activitatea în Căminul Cultural.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here