INCENDII VEGETAŢIE USCATĂ – Maramureşenii, sfătuiţi să respecte regulile de lucru cu focul

344

Fiecare primăvară vine cu acelaşi scenariu în Maramureş. Din cauza neatenţiei şi a nerespectării procedurilor în vigoare în ceea ce priveşte arderea deşeurilor rezultate în urma curăţeniei de sezon, se ajunge la incendii de vegetaţie uscată. Adeseori, aceste incendii produc pagube uriaşe. Multe hectare de teren sunt efectiv mistuite de flăcări.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş face apel la cetăţeni să respecte următoarele măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

# Regulamentul fixat de legislaţie
Cetăţenilor li se recomandă să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, dar şi să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de zece metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc). Trebuie ştiut că arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate. Conform legii, cetăţenii să se intereseze în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor trebuie să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă. Este important ca toţi cetăţenii să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

# Sunt pasibili de sancţiuni usturătoare
Totodată, “cetăţenii trebuie să ştie că sunt considerate contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi”, au explicat reprezentanţii ISU Maramureş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here