INCENDII MIRIȘTI – Garda de Mediu poate aplica amenzi maramureșenilor

718

În fiecare primăvară numărul de incendii cauzate de arderea nesupravegheată a miriştilor și a vegetației uscate, care pot duce la pagube materiale importante, crește, tocmai de aceea Garda de Mediu Maramureș face un apel către maramureșeni să nu dea foc la mirişti, la deşeuri menajere sau vegetaţie uscată.

Maramureșenii sunt îndemnați să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului.

“De asemenea, în cazul arderilor în locuri special amenajate, îi atenţionăm pe cetăţeni să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii şi prin stingerea jarului după încheierea activităţii.

Legislaţia în domeniul protecţiei mediului interzice arderea miriştilor, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase de câtre persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În caz de neconformare, vor fi aplicate sancţiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi între 25.000 şi 50.000 lei, pentru persoane juridice”, arată Garda de Mediu Maramureș.

Potrivit legislației în vigoare, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale (carantină fitosanitară, sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligaţia de a solicita şi obţine Acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, permis de lucru cu focul de la primărie – obţinerea acestuia fiind posibilă abia după ce proprietarul terenului a primit acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

În plus, înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetaţiei uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar şi locul în care se intenţionează efectuarea acestor lucrări, la ISUJ şi la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, şi va fi informat Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here