ÎNCĂ UNUL NOU NOUȚ ÎN MARAMUREȘ – Controversatul drum Lăpuș – Groșii Țibleșului e gata schițat!

376

In ultimii ani, cele mai bune vesti in materie de drumuri ni le-au dat primarii. Sigur, asteptam cu sufletul la gura sa circulam „ca rachetele” pe Drumul Nordului, pe DJ Valea Izei sau pe nationalul de Tara Lapusului. Dar intre timp, autoritati locale isi dau mâna, contribuie si colaboreaza la deschiderea de drumuri noi, de importanta mai mica… desi nu e obligatoriu! Au facut demonstratia drumurile Botiza – Grosii Tiblesului, cel din Suciu de Sus spre Bistrita, ori cel din Petrova spre Strâmtura. Ba si Centura Condrului, cel care traverseaza comunele Asuaj, Baita de sub Codru si Basesti… Si iata ca se mai naste un asemenea drum!

Cu vreo 10 ani in urma, pe vremea marelui Mircea Man la butoane, se lucra la drumul judetean Baia Sprie- Bârsana, dar si la Botiza- Grosii Tiblesului. Parea o perioada prielnica si propice, o dezvoltare pe atunci neegalata, dar exista un substrat, un fir rosu calauzitor. Se licita, capatai lucrarea, dupa care executantul avea de umblat cu caciula in mâna la ministere sa primeasca bani sa duca mai departe lucrarea. Pe acel fond, aparuse inca un drum de facut: firul de legatura intre comuna Lapus si Grosii Tiblesului, de aproximativ 7-8 kilometri. Proiectul facut a dus valoarea de executie la niste sume incredibile, nefiresti, asa ca, dupa ce presa a râs putin de acel drum ce urma sa fie pavat cu nestemate, proiectul a cazut, ca fiind neserios. Au trecut anii si autoritatile locale din cele doua comune… s-au apucat de lucru la drum, cu forte proprii! Satui sa astepte bani si sustinere, edilii din Lapus si Grosi au schitat drumul cu buldozere, l-au pietruit si pregatit de asfaltare, pe când „vor veni vremuri mai bune”!!

Valoarea primului proiect pentru acest drum era de vreo 300 de miliarde lei vechi, nu a fost credibil proiectul, nu a fost finantat. Avem de facut… eu 6 kilometri si vecinul din Grosi 1,5 kilometri. Din ce observ eu, e drept, fara asfaltare, am ajunge la 6-7 miliarde lei vechi, nu la 300… Dar câstigul este ca faci 7 kilometri intre Lapus si Grosii Tiblesului, nu 25…”, spune primarul Ioan Buda din Lapusul Românesc. Zis si facut! S-au apucat si au deschis drumul, apoi au inceput sa-i faca fundatie si sa-l pietruiasca. Mai ieri, am facut acel traseu. Este un drum pietruit bine, care-si asteapta stratul de asfalt. Mai e de lucru, pe traseu erau utilaje ale unei firme clujene, drumul in sine nu e gata, dar e perfect circulabil. Din Lapus, faci dreapta pe o ulita asfaltata, treci peste un pod si o iei peste dealuri, pe culmi, spre Grosi. Daca-ti dai ragazul, in vârf, sa arunci o privire de jur imprejur, ai la picioare Tara Lapusului, de la {atra Pintii pânala vârfurile Tibles, Hudin si Minghet. In zile cu cer senin, vezi sate, stâne, locuintele de vara ale lapusenilor, din ce in ce mai rare din cauza renuntarii la zootehnie si la obiceiurile aferente. In fine, din vârf cobori spre Grosii Tiblesului, de unde poti trece spre Valea Izei sau intoarce spre Suciu si Târgu Lapus.

Cum ar veni, se poate si asa. In loc sa umbli cu caciula in mâna, ori sa faci proiecte de sute de milioane, ulterior neacceptate, poti sa te apuci si sa faci. Sigur, nu termini un drum in 3 luni… il termini in ani, dar dupa tine ramân drumuri, nu povesti!!!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here