ÎN VÂRF DE MUNTE – Școală în pustietate, printre lupi și urși

2792

Există zone în Maramureș unde se trăiește greu, unde nu se poate ajunge cu mașina din cauza drumurilor care nu există și unde sania este „regele“ pe aceste cărări de munte. Aici, în varf de munte, copiii învață carte în condiții greu de imaginat, ca acum 100 de ani. Acești copii numai vorbesc despre desene animate, pentru că nu au ocazia să se bucure de beneficiile unui televizor sau părinții lor de cele ale unui frigider. Și mai de admirat sunt cadrele didactice care își fac meseria chiar și în astfel de condiții, iar actul educațional este unul la standarde înalte. Și ei, la fel ca noi toți, sunt cetățeni ai Uniunii Europene.

Toate acestea neajunsuri le regăsim într-unul din cătunele care aparțin de Poienile de sub Munte, Uloha, cea mai mare comună din Maramureș. Recent, copiii aceștia au primit vizita inspectorului școlar pentru învățământul primar din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Natalia Fornvald, care ne-a făcut o descriere a situației de acolo.

“Școala” unde învață copiii din Uloha este o casă bătrânească. Despre o curte a școlii nu poate fi vorba, dată fiind zona. “Trei clase sunt acolo. Este o grupă de grădiniță și două clase de nivel primar care funcționează în regim simultan. Să știți că, așa cum este modest spațiul unde învață acești copii, transpare mult suflet din amenajare și din relația cadru didactic-elevi. Despre curte a școlii nu poate fi vorba. Vorbim de o coasta pe care abia stai in  picioare. Fiecare minut petrecut în curtea școlii e o provocare.  Învățătoarele își cară laptopurile personale pe jos, să poate să uzeze de materialele pe suport vizual de care au nevoie. Performanțele educaționale din acest varf de munte sunt mult diferite de cele din mediul rural normal și cu atat mai mult diferite de condițiile din orașe. Acești elevi  sunt niște eroi care zi de zi se luptă să își depășească condiția. Unii vor reuși, alții vor rămane în cătun și vor face ceea ce fac generații întregi de oameni ai muntelui  – supraviețuiesc.

Incredibil este că nu au drum pană acolo. Mie îmi vine să plâng cand văd ce condiții sunt acolo. Acolo avem o educatoare și două învățătoare. Cadrele didactice navetează. Mi-a povestit una dintre învățătoare că astă iarnă au înotat în omăt până la brau. Merg doar în grupuri organizate de frica lupilor”, spune Natalia Fornvald, inspector școlar pentru invățămantul primar în cadrul ISJ Maramureș. Acesta spune că sunt cătune unde condițiile sunt și mai rele decat cele din Uloha. Lucru recunoscut și de către primarul localității, Ștefan Oancea. El a arătat că în acest an drumul de acces spre Uloha va fi amenajat, în trecut existând probleme din cauza faptului că drumul trecea pe proprietate privată, iar oamenii nu erau de acord cu cedarea unei mici suprafețe pentru a se putea amenaja drumul.

“Anul acesta vom amenaja acel drum, au fost ceva probleme în sensul că drumul trecea peste proprietăți private și oamenii nu doreau să cedeze o parte din teren pentru a putea se face amenajarea drumului. Acum s-a rezolvat și vom face drumul. Am avut și reclamații pe la poliție, dar asta e. La Uloha sunt condițiile care sunt, dar sunt zone unde nu avem curent. Am 14 elevi care învață acolo și din 2012 tot facem demersuri să introducem curentul electric, dar acum se pare că am găsit o portiță cu Electrica. Problema este că cei de la Electrica cer oamenilor autorizațiile de construcție, care nu există. Bagă tot felul de motive numai să nu dea bani. Vom vedea, mai ales că există la Ministerul Economiei o direcție pentru dezvoltarea zonelor miniere defavorizate și noi suntem o astfel de zonă”, a adăugat Ștefan Oancea.

Comuna Poienile de sub Munte este cea mai mare comună din Maramureș, cu peste 10.000 de locuitori

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here