ÎN TOT RĂUL E ȘI UN BINE – Vacanțele, mai apreciate de maramureșeni după starea de urgență

47

Vara anului 2020 a fost diferită de toate celelate veri. Cei care au fost într-o vacanță fie în România, fie în afară, au avut parte de prima vacanță în pandemie. Călătoria cu trenul, plaja, drumul spre mare sau spre munte, ieșirile la terase, nimic n-a mai fost la fel.

Denis Filip și-a petrecut cele șapte zile de vacanță pe litoralul românesc.

„Am ales să-mi petrec vacanța de vară în România, la fel ca și în anii trecuți. Călătoria am făcut-o cu trenul și cazarea a fost la hotel. Faptul că a fost prima vacanță pe care am făcut-o în pandemie s-a văzut și simțit. De la călătoria cu trenul, până la cazarea din hotel. Am mers cu trenul la cușetă de șase, teoretic, dar am fost doar patru. Mult mai lejer, tocmai pentru siguranța noastră. În tren s-au respectat normele, iar lumea chiar purta mască. Mesele le serveam în incinta hotelului. La fel, pentru a evita aglomerația, eram programați la masă pe intervale de timp (ora ne-o alegeam noi). Deci au fost unele lucruri diferite de 2019. Vacanța în sine a fost frumoasă. Pe plajă nu s-a prea simțit virusul. Lumea părea relaxată, iar discuții despre Covid n-am auzit, sau să văd pe cineva reținut când intră în apă. Masca trebuia purtată doar în incinta hotelului, pe plajă nu, oricum sezlongurile erau așezate la distanță unele de altele”, spune tânărul băimărean.

Vacanțele în alte țări, la fel de frumoase

Andreea și-a petrecut anul acesta vacanța de vară pe Insula Zakynthos din Grecia.

„A fost totul bine organizat, la hotel, pe plajă, la terase. Am fost și m-am simțit în siguranță. A fost prima vacanță în trei, prima vacanță în pandemie și, cu siguranță, lucrurile acestea ne vor rămâne întipărite în minte pentru totdeauna. Totul a fost foarte curat și dezinfectat la hotel. Pe plajă n-a fost înghesuială. Lumea era relaxată și fericită. Cred că am fost în locul potrivit și la momentul potrivit. Vacanța asta a fost ca și o plimbare prin paradis, de care aveam nevoie și care s-a întâmplat acum. Cred că, dacă ne protejăm și dacă suntem responsabili fiecare dintre noi, nimeni nu va păți nimic, și toată situația asta va fi ținută sub control până la dispariția virusului”, spune Andreea Bledea.

Vacanță mai apreciată după pandemie

După o lungă perioadă de stat în casă, de pauză de la școală ori de la muncă, Adriana spune că vacanța a fost mult mai apreciată. A învățat să se bucure mai mult de lucrurile mici, care dau culoare vieții.

„Vacanța după pandemie a fost mult mai frumoasă. Probabil am apreciat-o mai mult după ce am petrecut mult timp în casă. Cred că, după etapa asta, unii am învățat să apreciem mai mult lucrurile și oamenii din jurul nostru. Să ne descruntăm frunțile și să fim optimiști. Pe plajă a fost bine, s-a respectat distanța dintre șezlonguri, oamenii nu au stat grămadă, deci m-am simțit în siguranță. Cei de la hotel au fost bine organizați cu tot. Ne ofereau mască de protecție celor care nu aveam, ne ofereau masa în funcție de ora pe care o preferam noi etc. Iar turiștii, nu mi se pare că au fost mai puțini decât în 2019. Personal am simțit doar o mică diferență, distanțarea. Probabil am fost puțin mai reci fiecare, tocmai pentru a respecta regulile necesare”, spune Adriana Roman, de 25 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here