PERFORMANȚĂ – Maramureșul, în topul crescătorilor de oi!

243

Judetul Maramures se regaseste printre primele 10-15 judete in privinta cresterii de oi, ca efective. Un motiv in plus sa intrebam un specialist cum a fost anul. În 2018, fostul ministru Daea se lauda c-a deschis pietele arabe pentru oile noastre. S-a dovedit real, din pacate am aflat in urma teribilului accident de dat recenta, cu vasul scufundat cu mii de oi.

Nu avem nici o oaie la mare, nu face baie nici una, noi am livrat totul pâna in septembie. Ne mentinem la numarul de oi in zona si pe Maramures. Am inchis anul bine. Un an nu foarte bun, dar bun. Maramuresul e sus ca efective, peste judetele vecine, mai sus ca Salajul si Satu Mare, clar. Nu am o statistica, dar suntem intre primele 15 judete ca numar de oi si de crescatori”, spune primarul Gheorghe Buda din Somcuta Mare, si el proprietar de oi. In continuare, cei mai mari crescatori din judet sunt fratii Pop din Seini si Vasile Dunca din Feresti.

Agenția Națională pentru Zootehnie a făcut o evidență a efectivelor de ovine înscrise, în anul 2018, Evidența este realizată pentru fiecare județ și include numărul berbecilor, al oilor, al miorilor și mioarelor. COP este primul pas pentru înscrierea animalului în registrul genealogic al rasei. Înscrierea în registrul genealogic al rasei le aduce crescătorilor de ovine din România cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat. Deținerea unui berbec cu certificat de origine sau înscris în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei este o condiție obligatorie pentru ca oierul să încaseze sprijinul cuplat.

Valoarea acestei subvenții, la nivelul anului trecut, a fost de 15,9737 euro/cap de animal, adică 74,4981 lei/cap de animal, la cursul de schimb euro-leu pe care-l folosește Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

În total, în România, la sfârșitul anului 2018, figurau în COP 2.006.082 de oi, 71.131 de berbeci, 30.813 de miori și 293.395 de mioare. Numărul total al ovinelor înscrise în COP, la nivel național, este de 2.401.421 de ovine, care provin din 8.080 de exploatații/ferme. Judetul MARAMURES se laudain acest recensamânt cu 65839 oi, 2494 berbeci, 2063 miori, 14538 mioare. În total 84.934 de ovine si 354 exploatații agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here