ÎN SPRIJINUL TURISMULUI – Botiza finisează marile lucrări începute peste ani!

367

Autoritatea locala din Botiza are planuri serioase anul acesta. Fel de fel de investitii. Primarul insa incepe prin a spune ca nu suporta idea si nici colegii primari care se plang tot timpul, ce nu si-au pus deoparte bani de salarii pe ultimele luni, apoi s-au uitat nedumeriti in jur. Culmea, au primit si bani. Primaria Botiza are insa un minus de cinci angajati fata de organigrama aprobata.

Avem unele proiecte incepute, altele in procedura de achizitii. Se lucreaza pe indiguirea vaìi Sasului si a Botizei, cu buget pe anul acesta de 7,6 milioane de lei. Cu care se va finaliza lucrarea. E o realizare demult asteptata. Proiectul este din 2004, executat 30% pana in 2012, in 2008-2009. L-am redeschis si deblocat anul trecut in primavara. S-a lucrat tot anul, acum, de saptamina trecuta, am reinceput lucrarile pe cele doua vai. Am adus modificari, ati vazut zona centrala, asa va fi si pe Valea Sasului, suplimentand de la bugetul local pentru puntile pietonale si alte amenjarari. Trebuie sa ne si straduim sa aducem plus valoare localitatii, daca am vrut statut de localitate turistica. Acum, alta investitie, asfaltarea ulitelor , 6,4 kilometri au ramas, ce nu erau asfaltate. Asta e finantare guvernamantala PNDL 2. Le facem pentru ca am finalizat cu retelele de apa si canal pe toate ulitele din comuna. Acum e momentul potrivit, retelele si utilitatile exista. Fizic, intra in executie de luni. Mai avem proiecte in procedura de achizitie. Am cerut control la ANAF pe procedura de achizitie, la extindere si mansardarew dispensar uman, pentru sediu de primarie. Pe colt, la intersectie cor fi trei camere la parter, unde vor fi serviciile, apoi birouri pentru angajati, iar in mansard a o sala mare de sedinte. Cladirea in care ne aflam va primi o alta utilitate, trebuia sa facem o gradinita cu program prelungit, dar intre timp am primit finantare pentru gradinita noua. Acest spatiu are déjà solicitari pentru farmacie, banca, va aduce bani la bugetul local.

Cele trei investitii in lucru, cu gradinita ce incepe zilele acestea, cu cele doua amintite, iar din iunie iulie incepem si sediul de primarie. As vrea ca anul viitor sa-l avem déjà, seediul, spune edilul din Botiza. Toate acestea insa converg catre adevarata miza… statutul turistic al Botizei, o localitate dealtfel curtata si cautata asiduu de turisti romani si straini. Ajuta toate cele amintite? Evident, dupa cum ne detaliza primarul.Avem prea putine spatii de cazare pentru solicitari. Avem 27 de pensiuni clasificate. Locuri de cazare ar fi cam 430. E insuficient pentru perioada de varf, daca am avea 1500 de locuri tot le-am da toate. Acum e déjà ocuipat pentru perioada de Pasti, total. Turismul asigura locuri de munca, pensiunile sunt agroturistice, nu au ospatari. Administratorul are AF, ori societati de familie. Aici oapsetii discuta cu gazdele, de comun accord, ce meniu va fi pe ziua urmatoare. Produsele sunt din gospodariile noastre. Chiar le sugerez si altora sa foloseasca produse bio, din gospodarii. Avem turisti nu de 3-5 ani. Din 2005 pana in 2014, la mine a venit acelasi grup de turisti! Intr-o anume perioada. Si acum, din grupul acela, vin o data pe an in Botiza., spune primarul.

#Drumul peste munte, pro si contra

Il intrebam pe primar si daca il ajuta sau il incurca drumul de trecere spre Grosii Tiblesului. Pe el, ca autoritate locala si implicit turismul din zona.“”El este un drum touristic. Daca n-ar fi exploatarea forestiera de peste deal, de la Tibles, ar fi chiar drum turistic. Asta e o problema. E un drum foarte frumos, e spectaculos. Din pacate, ne confruntam cu agentii economici ce transporta zilnic cu masinile cu tonaj mare. Cam toti trec incoace. Nu le putem interzice circulatia pe drumuri publice,. Am stabilit o taxa si un gabarit…per care ei nu-l respecta. Din pacate, nu putem pune om, nu ne permitem. Mai ales ca ei trec in special noaptea. Ori asta spune ceva… , explica el. Drumul nu e inca circulabil la acest moment, deci sa nu va incurajeze faptul ca , in general, nu prea mai este zapada in Maramures. Acolo este! Autoritatile locale de ambele parti au prelungit pana la 31 martie perioada cat va sta inchis, din cauza caderilor massive de zapada de anul acesta. Nu ca n-ar fi trecut temerari, dar drumul nu e sigur. Inca este zapada de 80 de centimetri acolo. Drumul are vechile probleme, nereparate. Primarul nu e mandru de drum, de realizarea tehnica, dar e bine ca exista. Nici varianta pe la Valea Sasului- Baiut nu era buna. Dar primarul recunoaste… ca sa ajunga la Cluj, din Botiza, are un traseu de 121 de kilometri doar, pe la Grosii Tiblesului, apoi pe la Suciu spre Bistrita, o economie incredibila fata de drumul pe la Baia Mare. De fapt, e mai scurt traseul Botiza- Cluj decat Baia Mare – Cluj! Evident, toti turistii care vin dinspre sudul tarii folosesc acest drum.

Cat despre anii electorali ce vin, primarul spune ca el va face politica prin administratie. In traducere, daca au ajuns banii guvernamentali in Botiza, are ce arata, Apoi, spune el, Maramuresul a primit sume majore fata de anii anteriori, in top zece al judetelor din Romania. “”Vom face si politica, atunci cand va trebui, dar trebuie sa facem administratie, sa aducem fonduri,m sa facem proiecte, ältfel degeaba facem politica. Politica e vorbe, faptele conteaza…”” incheie el. Cu speranta ca anul acesta sa finalizeze doua din cele patru proiecte amintite, celelalte douoa anul viitor. In Botiza se mai pregateste dotarea cu tehnica a cabinetelor medicale si incva un proiect social e un million de euro, cu ajutorarea persoanelor cu stare materiala precara, inclusive prin reabilitarea caselor si a acoperisurilor…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here