ÎN SATUL BLESTEMAT DE CĂLUGĂRI – Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” ar putea fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice

626

Micuţa localitate Boiereni, aparţinătoare de oraşul Târgu Lăpuş, ar putea avea ambele biserici de lemn incluse în Lista Monumentelor Istorice. La acest moment Boiereniul figurează în această listă doar cu biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli”, care datează din anul 1782.

Biserica a fost dăruită de credincioşii din Suciu de Jos celor din Boiereni, fiind strămutată pe actualul loc, numit „Dealul Cârţii” la 1810. Este o biserică din lemn, cu temelia din piatră. Este acoperită cu draniţă, iar turnul cu tablă zincată. În patrimoniul acestei biserici, potrivit Wikipedia, se găsesc icoane pe sticlă dăruite de credincioşii din Boiereni. Pereţii  lăcaşului de cult sunt din lemn de stejar îmbinat la colţuri în dublu căţel, iar în partea superioară console scurte susţin o şarpantă foarte înaltă, acoperită cu tablă zincată.

Uşa de intrare are un anacadrament masiv din lemn de stejar, ornamentat cu rozete, care se păstrează doar parţial. Uşile împărăteşti au tăbliile înfundate şi pictate cu Sfântul Duh în chip de porumbel pe ambele canate şi mai jos cu cei patru evanghelişti, fără alte decoruri. La altar găsim două frumoase lăzi pentru păstrat odăjdii şi o cruce ritualică de lemn pictată pe ambele părţi. Despre biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Boiereni ştim doar că ea datează din anul 1815.

“Acum este disponibil, pentru cei interesaţi, un tur virtual al bisericilor de lemn din Ţara Lăpuşului. Este un lucru foarte bun, pentru că în acest fel oamenii au posibilitatea să vadă adevărate bijuterii, cum este biserica din Libotin, pe care o recomand pentru vizitare. Sunt biserici aflate în zone ceva mai greu accesibile şi turiştii care ajung aici au parte de peisaje superbe, greu de uitat.

Avem apoi în Boiereni o altă biserică de lemn, pe care acum încercăm să o introducem în noua Listă a Monumentelor Istorice. Este chiar mai valoroasă decât cea care există deja în această listă. Ne dorim acum să clasăm unele monumente, dar să avem monumente noi”, a explicat, pentru Axanews.ro directorul Direcţiei pentru Cultură Maramureş, Aura Pintea.

Vă reamintim că tot în Boiereni, satul despre care circulă o legendă cum că ar fi fost blestemat de călugări, mai există o mănăstire, Rohiiţa, unde vin în fiecare an sute de turişti din toată ţara.

FOTO ro.wikipedia.org

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here