ÎN PRIMELE ZECE LUNI – Doar 30 maramureșeni aproape de pensionare au fost angajați

325

Odată cu înaintarea în vârstă, șansele maramureșenilor de a se angaja scad, iar pentru cei aflați în pragul pensionării, găsirea unui loc de muncă este o adevărată dramă. În primele zece luni ale anului curent doar câteva zeci de maramureșeni care mai au câțiva ani până la pensionare au reușit să-și găsească un loc de muncă, cu tot cu stimulentele financiare pe care statul le acordă firmelor care îi angajează.

Conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș, 30 de șomeri din această categorie au fost încadrați în muncă până la finele lunii octombrie. “Măsura activă de subvenționare a locurilor de muncă pentru angajatori care încadrează persoane care mai au maxim 5 ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare este printre măsurile cele mai avantajoase ale Legii 76/2002, modificată și completată, întrucât angajatorii beneficiază de această subvenție pentru o perioadă care poate ajunge la 5 ani. Angajatorii care încadrează în muncă șomeri care, în termen de de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, condițiile pentru a solicita pensie anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensie anticipate parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 de lei. În perioada de referință, s-au încheiat 30 convenții pentru această categorie de solicitanți”, a declarat Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș.

921 de șomeri peste 45 de ani au fost angajați în 2019

Printre șomerii care își găsesc mai greu un loc de muncă se numără persoanele peste 45 de ani sau părinții care își cresc singuri copiii. Din rândul acestora, în primele zece luni din 2019, aproximativ 940 au scăpat de șomaj. “Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioada nedeterminată, șomeri în vârsta de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

În această perioadă, au fost acordate 943 subventii angajatorilor care au încheiat convenții cu această categorie de beneficiari. Din acestea, 921 subvenții au fost acordate șomerilor peste 45 de ani și 22 subvenții pentru șomerii unici susținători ai familiilor monoparentale. De asemenea, șomerii înregistrați la agenție, care nu beneficiază de îndemnizație de șomaj, beneficiază de primă de activare în valoare de 1.000 de lei, dacă se angajează cu normă întreagă, pe o perioadă mai mare de 3 luni. În perioada ianuarie-octombrie 2019 au fost acordate 370 prime de activare”, a precizat Oana Oșanu.

Cristina LUP

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here