ÎN „MICA ROMĂ” A MARAMUREȘULUI – Restaurantul cu invitație la citit

666

Turismul a devenit una din principalele surse de venit în Maramureș, în special în zona de dincolo de Gutâi. Nici nu e de mirare, având în vedere frumusețea locurilor și a oamenilor.

La intrarea în Budești, dinspre Cavnic, se află o pensiune impresionantă, din lemn, cu o arhitectură specific maramureșeană. La poalele Munților Gutâi, lângă râul Cosău, la cota 900, „Hanuʼ luʼ Cobâlă” își primește clienții cu o invitație la citit. Asta pentru că soția proprietarului, Rodica Nemeș, a fost bibliotecară la Călinești și nu a putut niciodată să stea departe de carte. „A fost de datoria mea să aduc cărțile. Asta m-a ajutat să rezist, vă spun cinstit. Sunt pasionată de cărți. Nu spun că am fost o bibliotecară bună, decât un cititor bun. Cum să reziști fără ele?”, se întreabă retoric Rodica Nemeș.

Invitație la citit, în restaurant

Biblioteca se află chiar în sala restaurantului, pe un perete, plină cu cărți, în special despre zonă, obiceiuri, locuri ce pot fi vizitate și tradiții locale. „Clienții iau cărți, cât stau aici. Iubitorii de carte, mai ales în zilele aglomerate, citesc în timpul pe care-l petrec aici. Mă bucură foarte mult”, mai spune Rodica Nemeș. „Sunt cărți mai ales de autori locali, despre locuri, obiective turistice, peisaje sau personaje locale. Am avut în vedere informații despre zonă. Clienților le trece mai repede timpul până-i servim și sunt încântați”, mai spune ea. Însă cei mai impresionați sunt turiștii străini, care au o mulțime de întrebări. „Îmi cer extrem de multe detalii despre tot, despre țesături, cărți, toate decorurile pe care le avem expuse”, cotinuă ea.

Restaurantul este ornat cu ștergări specific maramureșene, făcute la vechile războaie de țesut. „O parte sunt de la mama, o parte de la soacra și o parte sunt țesute de mine, la Călinești”, mai spune femeia, arătând că a învățat de mică meșteșugul țesutului, ca și toate celelalte meșteșuguri specifice locului.

Han de frontieră, între două „țări”

Zona în care se află pensiunea se află la limita dintre Țara Lăpușului și Țara Maramureșului, fiind precum vechile hanuri de frontieră. Proiectul celor doi soți a început cu 12 ani în urmă, însă abia anul trecut au reușit să deschidă impresionanta pensiune.

Zona este cunoscută de localnci pentru că se află foarte aproape locul în care o iluzie optică te face să crezi că mașina urcă singură la deal. Locul a fost „marcat” de cineva în glumă ca „locul cu jmen”, sancționând, oarecum, autoritățile pentru faptul că nu au pus niciun indicator acolo, deși este o curiozitate atractivă.

„Mica Romă” din Maramureș

Budeștiul a fost supranumit ca „mica Romă”, fiindcă se găsește pe o suprafață cu șapte coline, la fel ca și capitala Italiei. Cel mai vechi document care atestă existența localității datează de la 1361 și este o diplomă a regelui Ludovic cel Mare.

În zonă există multe obiective turistice, printre care bisericile din lemn de la Budești: Josani – unde se află cămașa de zale atribuită lui Pintea Viteazul, ori cea de la Susani. De asemenea, bisericile din lemn de la Sîrbi – Josani și Susani. Turiștii mai pot vedea unelte din vechime folosite la diferite munci în gospodărie: vâltoarea, moara, piva, batoza de treierat. Foarte mulți sunt interesați, însă, și de traseele turistice montane, marcate sau nu.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here