IN MEMORIAM – 28 de ani de la moartea „Privighetorii Maramureșului”

450

Acum 28 de ani, la 11 septembrie 1991, se stingea un nume mare al folclorului din Maramureș. Este vorba despre Titiana Mihali, supranumită „Privighetoarea Maramureșului”, care lăsa în urmă o activitate artistica greu de egalat. Cine nu a ascultat măcar o dată în viață ‘Mireasă, cununa ta” din cadrul unei ediții din anii ”90 a emisiunii Tezaur Folcloric sau cine nu a fredonat „Tăt așa o zâs doru”?

Titiana s-a născut la Borșa în anul 1950, fiind primul din cei 10 copii ai familiei Gavrilă și Maria Mihali Rădăcină. Moștenește darul cântatului de la tatăl său, care cânta încă din copilărie la vioară și vocal.

Potrivit Primăriei Borșa, cu o voce inconfundabilă, Titiana Mihali a dus cântecul popular maramureșean pe marile scene ale lumii, obținând numeroase premii și distincții la renumite festivaluri și concursuri internaționale de folclor. A adus la Borșa COLIERUL DE AUR la Festivalul Internațional de Folclor de la Dijon, Franța, în anul 1968, distincție înmânată de însuși președintele Franței, generalul Charles de Gaulle.

Titiana Mihali a participat la diferite evenimente împreună cu Ansamblurile folclorice „MARAMUREȘUL” al Casei de Cultură Vișeu de Sus, „MARA” al Casei de Cultură Sighetu Marmației și „CERCĂNELUL” al Casei de Cultură din Borșa.

A fost înmormântată la Țăndărei, alături de fiica ei decedată la o vârstă fragedă. După 14 ani, s-a reîntors pentru totdeauna acasă, în Borșa copilăriei. A fost reînhumată în capelă din centru orașului, pe care familia a ridicat-o în amintirea ei. Post-mortem i s-a acordat Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Borșa.

Trebuie spue că au existat doar două ediții a unui festival de folclor denumit după numele Titianei Mihali, festival care acum nu se mai ține. Mai mult, a fost o intenție a administrației locale de a da numele Titianei Mihali centrului cultural din oraș.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here