ÎN MARAMUREȘ – Tații nu dau înapoi atunci când vine vorba de internarea în spital cu copilul

172

Deși la modul general mamele sunt cele care se internează în spitale cu copiii bolnavi, fiind oarecum o regulă nescrisă, sunt și situații în care tații sunt cei care preferă să stea în spital cu copilul suferind. Legea dă dreptul tatălui de a se interna pe secția de Pediatrie cu al său copil, drept care la Spitalul Județean de Urgență este respectat.

“După lege se pot interna cu copiii, atât mamele, cât și tații. Există o discuție cu părinții, pentru că, de obicei, preferăm să fie ambii părinți de față, ca să nu avem discuții după aceea, în care le explicăm motivul pentru care acel copil este în spital, motivul pentru care el trebuie să rămână în spital și ce tratament trebuie să urmeze pentru ca el să se facă bine.

Le explicăm riscurile la care se expun în momentul în care se externează la cerere și sunt cu totul răspunzători pentru evoluția ulterioară a stării de sănătate a copilului. Legea e făcută foarte ciudat la externare la cerere. La adult, lucrurile sunt foarte clare. Dorești să pleci acasă, nu te ține nimeni cu forța în spital. Legea nu e clar formulată, în așa fel încât să asigure în totalitate protecția copilului în funcție de decizia părintelui.

Tații se pot interna de atâtea ori de câte doresc. Sunt tați care se internează cu copiii lor pe secție. Există o rezervă din punct de vedere tehnic, secțiile de Pediatrie având o anumită structură stabilită prin lege”, a explicat dr. Lucian Bogdan, medicul șef al secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare.

Acesta subliniază faptul că Organizația Mondială a Sănătății este cea care are niște recomandări clare despre cum trebuie compartimentată o secție de Pediatrie dintr-un spital, recte un compartiment de sugari – copii mici.

“Trebuie să fie spații mari, pentru că trebuie să avem acces direct asupra sugarului mic sau copilului. Sunt geamuri mari, sunt femei care alăptează… Vizavi de tați, situația este destul de delicată, dar noi ne străduim să avem doi tați, să îi punem împreună cumva, dar avem și rezerve care sunt folosite numai în anumite condiții, conform reglementărilor în vigoare. Nu facem împărțeli decat pe grupe de varstă și criterii epidemiologice, cerute de Direcția de Sănătate Publică. O parte a secției este pentru copii +3 ani, iar alta pentru copii 0-3 ani. Apoi, grupăm copiii în funcție de categorii de boli”, a concluzionat dr. Lucian Bogdan.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here