ÎN MARAMUREȘ – Modificările climatice schimbă comportamentul animalor sălbatice

319

Schimbările climatice sunt evidente și în Maramureș. Au dispărut iernile ca pe vremea bunicilor, cu nămeți mari, cu ger de crăpau pietrele, cu viscol și ninsori puternice. În schimb acum avem temperaturi cu mult peste normalul perioadei din an în care ne aflăm, cu ploi abundente care vin peste Maramureș în luni considerate în calendar ca fiind de iarnă, cu vanturi puternice care doboară copaci și aruncă acoperișurile de pe blocurile de locuințe. Dar tot încălzirea vremii face ca animalele sălbatice să își schimbe comportamentul. O spun specialiștii în domeniu, care trag astfel un semnal de alarmă în acest sens.

“Iarna asta a dat peste cap cumva animalele sălbatice. Urșii au ieșit mai devreme din somnul de iarnă. Urșii intră în somn de iarnă, nu este chiar hibernare adevărată, deoarece ies cand este cald în căutare de hrană, spre deosebire de animalele care hibernează propriu-zis, precum marmota. Asta înseamnă schimbări de comportament. Schimbările climatice au efect puternic și din ce în ce mai pregnant asupra animalelor. Un exemplu e clar – ieșirea din somnul de iarnă a unor specii. Alte animale se refugiază în zone din ce în ce mai înalte, fiind ultimele refugii. Dacă vreți, cocoșul de mesteacăn, ce a fost răspândit în România de la nivelul mării până în cel montan, acum este prezent doar în trei-patru masive în zona subalpină”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, Claudiu Iușan, biologul Parcului Național “Munții Rodnei”.

Acesta a mai precizat că adaptarea animalelor sălbatice la noile condiții climatice se face treptat, însă schimbările sunt bruște: “Multe animale se adaptează, însă unele dispar. În pericol de dispariție sunt în special speciile monofage care depind de o altă plantă”.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here