ÎN MARAMUREŞ – Probleme mari în ceea ce priveşte fondul funciar

774

La nivelul judeţului Maramureş sunt probleme mari în ceea ce priveşte fondul funciar. Este vorba de dosare de retrocedare a mii de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră (pădure), care nu sunt finalizate în prezent. Există în jur de  1.000 de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pe fondul funciar, nepuse încă în executare.

În cursul anului trecut, s-a pronunţat o decizie a Curţii Constituţionale, care aduce lămuriri cu privire la retrocedarea acestor terenuri cu vegetaţie forestieră. În decizie se precizează că reconstituirea proprietăţii se face pe vechiul amplasament. În cazul în care aceasta nu mai este posibilă, reconstituirea se va face pe un alt amplasament, dar cu o condiţie: ca acel teren să treacă din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, această procedură fiind greoaie, dacă nu imposibilă în unele cazuri.

Unii primari, în calitate de preşedinţi ai comisiilor locale, ajung să plătească bani din buzunarul propriu, dacă nu respectă hotărîrile instanţelor de punere a foştilor proprietari în posesie. Însă, în multe cazuri, primarii nu îi pot pune pe săteni în posesie tocmai din cauza legislaţiei încurcate în birocraţie. Recomandarea în aceste cazuri este simplă: comisiile locale de fond funciar trebuie să se apere în instanţă de fiecare dată şi să depună toate documentele din care să reiasă că se află în imposibilitatea de a respecta o hotărâre judecătorească.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here