ÎN MARAMUREȘ- Aproape jumătate din mașinile verificate de RAR prezentau probleme majore

223

Peste 1700 de vehicule care au fost verificate din punct de vedere tehnic în trafic de inspectorii Registrului Auto Roman, în prima jumătate a anului 2019, prezentau pericol iminent de accidente.

Datele oficiale ale Registrului Auto Român arată că în prima jumătate a anului 2019, din punct de vedere tehnic în trafic, au fost verificate un număr de 33.508 vehicule, în toată țara. Au fost constatate deficiențe tehnice majore și/sau periculoase la un număr de 15.235 de vehicule (45,47%), declarate neconforme.

Oficialii Registrului Auto Român susțin că cele mai des întâlnite deficiențe tehnice au fost la instalația electrică de iluminare și semnalizare (26,73%), emisii poluante (21%), punți, jante, anvelope și suspensie (11,56%), vizibilitate (12%) precum și la sistemele de frânare (4%) și direcție (1,5%).

Aproximativ două procente dintre vehicule prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică, mai exact Inspecția Tehnică Periodică falsă, expirată sau anulată.

La nivel național, în urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în prima jumătate a anului 2019 au fost aplicate aproape 11.000 de amenzi contravenționale și au fost retrase 8.689 de certificate de înmatriculare.

“În județul Maramureș au fost 1.195 vehicule verificate, dintre care 54,98% neconforme, iar 101 mașini prezentau pericol iminent de accident”, precizează Roxana Dima, purtătorul de cuvânt al Registrului Auto Român.

RAR mai anunță că 3,77 % dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică (ITP fals, expirat sau anulat).

La nivel de județ Maramureș, în urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, au fost aplicate 499 de amenzi contravenționale, au fost retrase 326 certificate de înmatriculare, fiind reținute și două permise de conducere.

“În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, concluzionează RAR.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here