ÎN JUDEȚUL ARGEȘ – Ceremonie în memoria Mariei Brătianu organizată de Memorialul Sighet

395

Fundația Academia Civică și Memorialul Sighet au organizat, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, depunerea în cripta familiei Brătianu de la Florica a rămășițelor pământești ale Mariei Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, mort în închisoarea din Sighet în 1953.

“Mare Doamnă a exilului românesc, aparținând nu numai aristocrației, ci și adevăratei aristocrații a spiritului și elitei intelectuale, Maria Brătianu, a fost autoarea unor documentate studii de istorie contemporană și a unor cercetări legate de elucidarea condițiilor în care a murit tatăl ei. S-a ocupat, de asemenea, de editarea în exil a operei lui Gheorghe Brătianu și a făcut parte din conducerea activă a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului de la Paris, care a devenit după 1989 secția română a Federației Internaționale a Drepturilor Omului cu sediul în țară.

În ultimele decenii s-a dedicat dezvăluirii și analizării represiunii comuniste din România, a înființat la Paris <<Association pour le Memorial Sighet>> și a catalizat energiile exilului în sprijinul resuscitării memoriei colective și a istoriei recente, organizând în capitala Franței expoziții și conferințe dedicate Memorialului.

Și-a dorit să se întoarcă definitiv în țară alături de înaintașii săi, a căror operă a încercat să o continue”, precizează site-ul memorialsighet.ro.

Ceremonia de depunere și slujba de pomenire au avut loc joi, 12 aprilie, la ora 11, în cripta de la Florica (județul Argeș).

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here