ÎN CAVNIC – Turismul duduie, fie și cu piedici!

1021

N-o fi zăpada la Cavnic cât pretinde primarul Vladimir Petruț pe Facebook, numai de n-o cauți cu lumânarea, prin văi. Nu e 1.60, nici 1.80 nici 2 metri. Dar e multă și superbă, un an excelent pentru turism și pentru localitate, în ciuda necazurilor aduse de aceeași benefică zăpadă.

”Nu suntem încă stațiune turistică oficial. Dar în comparație cu alții, care nu au nimic ce să ofere, noi avem.  Asta-i România, noi suntem în continuă dezvoltare, cu sau fără hârtia aia. Am depășit 800 de locuri de cazare în Cavnic, eu vă provoc să vă căutați un loc de cazare. Nu găsiți nimic, eu acum vin de pe teren, am fost personal să discut cu patronii de pensiuni și moteluri. În perioada 17-19 februarie vin aici în jur de 200 de primari la o întîlnire a Asociației orașelor din România. Va avea loc aici un comitet director și o ședință reunită. Vă dați seama, nu e ușor acum să caut locuri de cazare, când era plin oricum. Vrem să ne și ridicăm la nivelul așteptărilor lor. Vrem să arătăm că suntem un oraș ce poate găzdui manifestări de anvergură.  Vom găsi soluții” spune edilul.

Ar putea fi cel mai important eveniment administrativ din ultimele decenii din Cavnic, drept pentru care ar trebui luat în serios.  Am aflat și că Dumnezeu este un bun căvnicar, pentru că primarul spune că are trei atuuri- relieful, clima și pe Dumnezeu care le-a dat zăpadă… Unii oameni se sperie de zăpadă, deși ea înseamnă sau aduce belșug. ”Eram copil, făceam tuneluri prin fața blocului, mergeam în picioare prin ele. E prima iarnă ce concurează cu cele de odinioară. Investitorii noștri în turism sunt bucuroși, eu le-am prpomis zăpezi de un metru și sunt surprinși plăcut că nu m-am ținut de promisiune și e mult mai mare. Avem un investitor european în turism, care a făcut piste de tubbing, patinoare, a început cu 7500 metri pătrați, e funcțional și atractiv. S-ar extinde la 5 hectare de teren, cu acel părculeț pentru vară, cu animale. Uite, Dumnezeu ne-a dat zăpadă, are omul prima iarnă în care câștigă bine și a zis investitorul că nu mai pleacă de aici… Însă timp de trei luni voi deszăopezi orașul, nu pot să fac nimic altceva. Apoi mă gândesc la proiecte. Cu cota de 1/12 nu poți face investiții. Când vedem bugetul, știm ce putem face. Noi nu ne îndatorăm, facem cu ce bani știm că avem. Avem pregătite proiecte. Dar suntem realiști. Nu ne bazăm pe povești. Dacă am banii în față fac, dacă nu nu. Suntem singura primărie din zonă fără credite, datorii, facturi restante, și nu am crescut nici impozitele. Am emis autorizația de construcție pentru reabilitarea a 12 kilometri de străzi, cu trei milioane de euro. Cum ne lasă vremea, ne apucăm. Avem în derulare proiect cu Internet gratuit vreme de 5 ani în tot orașul. Apoi, proiect european pentru utilaje de deszăpezire și curățare. Apoi modernizarea tuturor școlilor din Cavnic. O modernizare totală a spitalului nostru. Lucruri elementare și importante. Alt proiect cu 12 kilometri rețea de apă și 16 kilometri rețea de canalizare. Am proiecte că pot vorbi o oră despre ele. Ba două ore. Dar nu vă pot spune cum le finalizez, până nu știu bugetul,

cu cote defalcate, TVA, etc. Mă pot trezi că am cel mai mic buget din istorie și n-am bani de salarii. Sau cel mai mare și fac dublu proiecte din ce am zis acum”, spune edilul.

Refuză să împrumute orașul pe 15-20 de ani. Dar sunt și lucruri ce nu le poate face, nici spune.

” Sunt două proiecte majore pentru Cavnic. Capacitatea de cazare crește lunar cu 2-3-5 locuri. Dar avem nevoie de proiecte mari. Am găsit un investitor, dar ne blochează birocrația. AM un investitor ce ar face un hotel de mare capacitate, cu sală de nunți, cazare, etc. Direcția Silvică și ITRSV blochează dezvoltarea. Facem studii, documente, un blocaj birocratic. De parcă n-ar dori să se dezvolte țara. Dacă vine o investiție de 5-10 milioane de euro care ar ajuta orașul, tu nu găsești o soluție să dai ordonanță de urgență? Cu ce avem pe Codul Silvic, durează trei ani… Investitorul a plătit deja de trei ani redevențe pe teren și n-a câștigat îmcă nici un leuț. Își va face un calcul la un moment dat… ” concluzionează primarul. E vorba de construirea unui hotel în zonă de pădure, cu scoatere din regim silvic, o situație care a blocat și autoritățile din Băiuț să facă o pârtie de schi (culmea, cu unul din cei doi mari investitori de gen din Cavnic), după ce au avut la mână proiect și toate documentațiile necesare. Situații de gen mai sunt în Maramureș, unde obtuzitatea unor legi nu a permis ca, să zicem, Recea să facă parc industrial pe pășunea composesoral„, datorită interdicției de a schimba regimul agricol, chiar dacă mai ai zece vaci. Sau la Târgu Lăpuș unde o situație de gen a blocat un parc de fotovoltaice. Și lista poate continua.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here