ÎN CADRUL UNEI ȘEZĂTORI – Fotografii cu mărțișoare maramureșene, expuse în București

593

Luni, 2 martie, sediul din Bucuresti al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a avut loc vernisajul expoziției personale de artă fotografică „Tradiția Mărțișorului în Maramureș” (autor artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare).

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Mărțișor-Tradiție și Legendă”, inițiat de UNESCO, băimăreanul Tudorel Ilie fiind partener în acest proiect de promovare a tradițiilor populare românești înscrise pe lista Patrimoniului Mondial Intangibil UNESCO.

În cadrul vernisajului a fost organizată o șezătoare cu peste 30 de participanți (elevi și cadre didactice din școli și licee din București). Cu ocazia acestei manifestări, organizată în premieră de UNESCO în România, au fost realizate mărțișoare tradiționale confecționate după un model arhaic din Maramureș, sub îndrumarea Mariei Marinca din satul Budești (Maramureș).

 „Expoziția personală de artă fotografică <<Tradiția Mărțișorului în Maramureș>> este o expoziție-eveniment care își propune să promoveze în rândul iubitorilor de tradiții populare din țară și din străinătate practicile culturale asociate zilei de 1 Martie din Maramureș. În zona Maramureșului se mai păstrează încă cele mai importante valori ale patrimoniului cultural tradițional din România, ca un adevărat <<muzeu viu>> al tradițiilor strămoșești”, spune artistul fotograf Tudorel Ilie.

Expoziția va parcurge toate regiunile istorice ale României și va fi prezentată în străinătate, în muzee și centre culturale. Până în prezent, expoziția a ajuns în regiunile istorice ale României, Maramureș,Transilvania și Muntenia.

#Tradiția mărțișorului pe Valea Cosăului

Obiectivul expoziției de artă fotografică „Tradiția Mărțișorului în Maramureș” este să facă cunoscute publicului larg datinile și obiceiurile din țara Maramureșului prin care locuitorii satelor sărbătoresc tradițional renașterea naturii și venirea primăverii.

„La sfârșitul fiecărei ierni, din vremuri imemoriale, pe la casele maramureșenilor de pe Valea Cosăului au loc <<șezători pentru făcut de mărțișoare>>. În satul Budești <<coconii>> confecționează cu dibacie mărțișoare după un model străvechi moștenit din străbuni, sub atenta îndrumare a femeilor în floarea vârstei și a bătrânelor. Astfel <<șezătoarea>> rămâne o adevărată instituție sătească prin care dăinuie atât acest model arhaic de mărțișor cât și practicile (datinile, obiceiurile și tradițiile) din Maramureș, care au loc începând din 1 martie și apoi la începutul lunii martie, denumită popular <<marț>> sau <<mărțișor>>”, mai spune Tudorel Ilie.

Fotografiile din expoziție surprind scene din șezătoare și modul în care sunt confecționate aceste mărțișoare arhaice, în atmosfera unei camere tradiționale din satul Budești, așa cum era și în vremea moșilor și strămoșilor noștri.

„Mărțișorul din bătrâni este o amuletă arhaică ce are aspectul unui romb alb-roșu care reprezintă soarele sau faptul că purtătorul amuletei s-a împrietenit cu soarele. Mărțișorul în sine este chiar torsada, împletitura celor două fire, unul alb (reprezentând perioada rece care trece-iarna sau înțelepciunea bărbaților) și unul roșu (reprezentând perioada caldă care vine-vara sau viața care renaște-femeia).

Acest șnur-talisman se poartă în satul Budești singur (legat la încheietura mâinii stângi, legat la coarnele animalelor din gospodărie, legat la poartă sau la ferestrele caselor) sau împreună cu amuleta-soare (legate la piept la fete sau femei sau legate la clop”, precizează artistul fotograf Tudorel Ilie.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here