ÎN ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI – Maramureșul a reprezentat România la Vatican și Roma

506

Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a lansat un concurs de proiecte. Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Asociația de Cercetare, Consiliere și Promovare Socială (ACCPS) din Baia Mare, a câștigat proiectul „Preotul Lucaciu – promotor al Proiectului Marii Uniri”, care s-a derulat în perioada 22 – 25 octombrie 2018, la Roma și Vatican. Au mai colaborat pentru reușita Proiectului, Ambasada României de pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de la Malta, Colegiul Pontifical Pio Romeno din Vatican, Centrul Universității de Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Facultatea de Litere, Domeniile Filosofie și Filologie.

Delegația maramureșeană a fost condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, dr. Simion Belea, coordonatorul responsabil din partea ACCPS din Baia Mare, membrii comisiei „Centenar” din cadrul CJ Maramureș fiind: conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bîrlea și Anton Rohian, consilier județean; departamentul relații internaționale al CJ (dr. Paul Szaniszlo); primarii din localitățile maramureșene cu importanță istorică: Ioan Mircea Tentiș (comuna Șișești), dr. Ioan Călăuz (comuna Băsești), dr. Laurențiu Batin (comuna Giulești), Vasile Țiplea (comuna Dragomirești). Din cadrul Universității Tehnice Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare au fost: prorector prof. univ. dr. Pop Petrică Sitar; Facultatea de Litere, decan Ioan Mircea Farcaș; specializarea Filosofie: prof. univ. dr. Petru Dunca, conf. univ. dr. Daniela Dunca, lect. univ. dr. Vasile Cătălin Bobb, dr. Ion Gherghel; specializarea Filologie: prof. univ. dr. George Achim. Organizatori: Cristian Șerban (Inside Media) și Sfara Tour.

Această delegație din Maramureș este prima delegație din România, care în Anul Centenar al Marii Uniri a avut un obiectiv științific, cel de cunoaștere și recuperare a memoriei unei mari personalități a neamului românesc, care a contribuit major la edificarea Actului Marii Uniri.

# Un spațiu sacru: Colegiul Pontifical „De Propaganda Fide”

În această universitate au fost pregătiți, timp de secole, mii de preoți misionari pentru Europa, Asia, Africa și Statele Unite ale Americii, Oceania, America de Sud. Ne spune monseniorul Ramos că din Transilvania au venit cei mai studioși tineri.

Aici au studiat Filosofia și Teologia corifeii Școlii Ardelene, Petru Maior și Gheorghe Șincai. Tronează spiritul tutelar al marelui cardinal Inochentie Micu și al sutelor de personalități eclesiastice greco-catolice. Aici a fost student și Vasile Lucaciu, iar mai târziu Epaminonda Lucaciu.

După cum ne spune gazda noastră, monseniorul Luis Manuel Cufia Ramos, directorul arhivelor istorice „Propaganda Fide”, acest impunător edificiu a fost realizat de marele arhitect Bernini. Acest proiect a fost susținut de: Papa Pius al IX-lea, când Statul Pontifical a cunoscut o perioadă de glorie; Papa Leon al XIII-lea, care a fost în relații deosebite cu Vasile Lucaciu, sprijinindu-l în construirea mai multor biserici greco-catolice din Maramureș, cea mai reprezentativă fiind „Catedrala Unirii Tuturor Românilor” de la Șișești.

Cel mai apropiat de dr. Vasile Lucaciu a fost Papa Benedict al XV-lea, cu care a fost prieten și coleg la această universitate, unde au urmat cursurile de Filosofie și Teologie. Papa Benedict al XV-lea a trimis o delegație a Sfântului Scaun la președintele Franței și la Woodrow Wilson, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru susținerea proiectului Marii Uniri. Activitatea diplomatică a dr. Vasile Lucaciu și Epaminonda Lucaciu a fost esențială. Jertfa celor 600 000 de eroi români de pe fronturile Primului Război Mondial și a celor de la Mărăști, Mărășești și Oituz nu a fost în zadar.

Monseniorul Ramos ne prezintă cel mai important spațiu din Colegiul Pontifical „Propaganda Fide”, care este Capela și, de asemenea, impresionanta Bibliotecă Bernini, ce cuprinde zeci de mi de volume, cărți de Filosofie și Teologie scolastică. În această bibliotecă au studiat cu smerenie marii corifei ai Școlii Ardelene și, mai târziu, dr. Vasile Lucaciu, Epaminonda Lucaciu și sute de personalități ecleziastice greco-catolice din Transilvania.

Într-un al spațiu încărcat pătrundem într-o istorie necunoscută: Arhivele Secrete „Propaganda Fide”, fondate în 1642. Aici se găsesc peste 30 km de rafturi, 16 000 volume, care cuprind 14 milioane de documente scrise în toate limbile pământului, pe pergamente, pânză, mătase roșie, mătase albă.

# Întâlniri oficiale cu Arhiepiscopul Rino Fisichella și cu cardinalul Leonardo Sandri

Arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical al Noii Evanghelizări și a Comisiei Supreme de Etică a Vaticanului, a fost rector al celebrei Universități Gregoriene. A avut studenți din România, în special din Iași, Oradea, București, despre care a afirmat că au fost foarte studioși.

Cardinalul Leonardo Sandri este prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. În cadrul acestor întâlniri oficiale, vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, a înmânat Excelențelor Sale medalioane cu dr. Vasile Lucaciu și lucrări referitoare la Maramureș, a prezentat scopul delegației din Maramureș la Sfântul Scaun, de a comemora personalitatea preotului greco-catolic dr. Vasile Lucaciu, și rolul său în realizarea Mari Uniri. Înalții prelați au felicitat delegația pentru scopul nobil de a scoate la lumină rolul marilor personalități ale istoriei noastre.

Despre România, ambele personalități și-au exprimat, cu deosebită căldură, impresiile.

Arhiepiscopul Rino Fisichella: „O țară foarte tânără, o țară dinamică și dornică de a se angaja în studiu și muncă”.

A acceptat invitația de a veni în România, la invitația doamnei conf. univ. dr. Daniela Dunca, pentru a susține o conferință în cadrul masteratului de Drepturile Omului. Cardinalul Leonardo Sandri a vorbit despre vizitele sale în România, la Oradea, Blaj, Satu Mare, Iași. La Sighetu-Marmației a oficiat o slujbă religioasă la „Memorial” pentru comemorarea episcopilor greco-catolici. „România este o țară foarte frumoasă și deosebită”. În cadrul discuțiilor oficiale s-au stabilit posibilitățile de colaborare cu Sfântul Scaun.

# Delegația de universitari băimăreni: Noi deschideri de colaborări academice cu universitățile italiene

Delegația formată din prof. univ. dr. Pop Petrică Sitar, prorector, conf. univ. dr. Mircea Farcaș, decan, prof. univ. dr. George Achim, specializarea Filologie, și prof. univ. dr. Petru Dunca, specializarea Filosofie, a fost primită cu multă cordialitate de către doamna Marina Cavallini, consilier Relații Internaționale din cadrul Consiliului Rectorilor Universităților Italiene. În cadrul discuțiilor purtate, partea academică română a relevat dorința de colaborare, fiecare prezentându-și domeniile. Doamna Marina Cavallini a concluzionat că universitățile italiene sunt extrem de interesate să realizeze acorduri pe mai multe domenii: Filologie, Filosofie, Studii culturale, Științele Comunicării, Asistență Socială, masteratul de Drepturile Omului, Școala Doctorală, domeniile Filologie și Filosofie, prin sistemul de parteneriate în cotutelă, sisteme de burse.

Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a lansat un concurs de proiecte. Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Asociația de Cercetare, Consiliere și Promovare Socială (ACCPS) din Baia Mare, a câștigat proiectul „Preotul Lucaciu – promotor al Proiectului Marii Uniri”, care s-a derulat în perioada 22 – 25 octombrie 2018, la Roma și Vatican. Au mai colaborat pentru reușita Proiectului, Ambasada României de pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de la Malta, Colegiul Pontifical Pio Romeno din Vatican, Centrul Universității de Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Facultatea de Litere, Domeniile Filosofie și Filologie.

#Audiența la Sfântul Părinte Papa Francisc, care ne anunță că anul viitor va vizita România

Piața San Pietro a devenit neîncăpătoare pentru cei 10 000 de pelerini veniți în audiență la Sf. Părinte, din toate colțurile lumii. Este o atmosferă fascinantă! Consiliera ambasadorului României la Vatican, doamna Adina Lovin ne însoțește la tribuna oficială. În discursul său, Sanctitatea Sa vorbește despre rolul și importanța familiei în societatea contemporană și în istoria umanității. „Familia este Darul lui Dumnezeu pentru umanitate”. Sanctitatea Sa a transmis mesaje de salut pentru pelerinii veniți din întreaga lume. La finalul audienței generale, Sfântul Părinte Papa Francisc a primit în audiența delegația Maramureșului, vicepreședintele CJ, Ioan Doru Dăncuș, a avut onoarea să-i ofere un medalion cu dr. Vasile Lucaciu și o insignă „Centenar 100”. Am avut marea onoare și bucurie spirituală să-i ofer Sfântului Părinte, în memoria lui Vasile Lucaciu, lucrarea lui Tiron Albani, „Vasile Lucaciu – «Leul de la Șișești»”. Am primit BinecuvântareaSanctității Sale! Sanctitatea Sa a realizat împreună cu membrii delegației o poză istorică, acum, la Centenarul Marii Uniri. Și un lucru esențial, care nu trebuie trecut cu vederea, Sfântul Părinte Papa Francisc, cu multă bucurie spirituală, ne-a anunțat că anul viitor va vizita România.

# Întâlnirea cu Excelența Sa, prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan, ambasadorul României la Vatican

Este bucuria întâlnirii cu un prieten deosebit. În țară, în Baia Mare, de-a lungul anilor, Excelența Sa a făcut parte din comisiile de susținere publică a tezelor de doctorat din cadrul Școlii Doctorale, domeniul Filosofie. De asemenea, am avut onoarea să fac parte din comisiile de susținere publică a tezelor de doctorat a Școlii Doctorale din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, coordonate de domnia sa. Este o personalitate de excepție a domeniului Filosofie, autor a numeroase lucrări de referință. A fost ambasador în Luxemburg, prieten bun cu Jean Claude Junker, care era pe atunci prim-ministru. La Vatican, desfășoară o activitate remarcabilă pentru a reprezenta imaginea României la Sfântul Scaun. Cu tot programul său foarte încărcat, domnul ambasador a susținut în mod special obiectivele proiectului delegației din Maramureș.

#Colegiul Pontifical Pio Romeno: Parastasul în memoria preoților greco-catolici dr. Vasile Lucaciu și dr. Epaminonda Lucaciu

Parastasul s-a desfășurat în Capela Colegiului, în prezența Excelenței Sale, prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, și a distinsei sale doamne, cadru universitar. A fost un moment emoționant, oficiat de rectorul Colegiului Pio Romeno, părintele Gabriel Buboi și de alți doi preoți greco-catolici. Aici, în acest spațiu sacru, am simțit cu toții, mai mult ca oricând, cât de apropiat este de sufletul nostru părintele Vasile Lucaciu, ca unul ce face parte din familia fiecăruia dintre noi. Am trăit un profund sentiment de pioșenie și de profundă tristețe.

# Conferința Internațională dedicată lui dr. Vasile Lucaciu

În Biblioteca Colegiului s-a desfășurat Conferința Internațională sub genericul “100 de ani de la Marea Unire. Pe urmele preotului dr. Vasile Lucaciu la Roma și Vatican”, iar preotul prof. univ. dr. Gabriel Buboi a avut un emoționant discurs de deschidere.

Excelența Sa, prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan, a patronat, împreună cu dr. Simion Belea, derularea lucrărilor Conferinței Internaționale. Prof. univ. dr. Petrică Sitar a relevat rolul marilor personalități ecleziastice ce s-au format la Propaganda Fide pentru realizarea Marii Uniri. Vicepreședintele CJ, Ioan Doru Dăncuș, a vorbit despre importanța acestui proiect pentru evidențierea personalității lui Vasile Lucaciu, fiind un gest necesar de recuperare a memoriei înaintașilor.

Prof. univ. dr. George Achim a prezentat, într-un stil extrem de elevat, lucrarea „Ideal și acțiune politică. Profilul unui luptător pentru cauza națională”.

Au urmat patru lucrări de referință prezentate de cadre universitare de la Facultatea de Litere, specializarea Filosofie. Este pentru prima dată când se relevă la o conferință internațională o altă perspectivă a personalității lui Vasile Lucaciu, cea de filosof neotomist, despre care marele filosof Constantin Noica a afirmat că este cel mai mare filosof neotomist român. Teza sa de doctorat în filosofie, „Instituțiuni filosofice”, cuprinde trei părți: „Logica”, „Metafizica” și „Etica” (însemnând peste 700 de pagini în limba latină). Neotomismul reprezintă filosofia oficială a Bisericii Catolice, philosophia perenis, filosofia secolelor.

Conf. univ. dr. Daniela Dunca lansează o perspectivă modernă privind „Filosofia Drepturilor Omului în gândirea lui Vasile Lucaciu”. Prof. univ. dr. Petru Dunca prezintă un studiu în care dezvoltă „Fundamentele Metafizicii la Vasile Lucaciu”, insistând pe conceptul de ente, care în esență este ființa supremă.

Lect. univ. dr. Vasile Bobb, dintr-o perspectivă hermeneutică, prezintă studiul „În marginea eticii lui Vasile Lucaciu: despre cauza finală a moralității actelor românești”. Dr. Ioan Gherghel prezintă un pertinent și elaborat studiu „Proiectul și procesul Marii Uniri. Rolul preotului Vasile Lucaciu”.

Conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bîrlea aduce noi date despre „Făuritorii Marii Uniri în închisoarea de la Sighetu-Marmației din anii 1950”. Anton Rohian, consilier județean, a evidențiat spiritul eroic a lui Vasile Lucaciu. Ioan Mircea Tentiș prezintă imaginea lui Vasile Lucaciu în memoria colectivă a țăranilor din Șișești. Dr. Ioan Călăuz a făcut conexiunea filosofiei sale cu alți filosofi români. Invitații speciali, Arhiepiscopul Rino Fisichella, prof. univ. dr. Patrick Valdrini (profesor la Universitatea din Milano), monseniorul Sergio Pagano își vor prezenta studiile în volumul colectiv al Conferinței care va fi publicat în editura Vaticanului alături de celelalte studii prezentate.

Acum, la Centenarul Marii Uniri, în drumul nostru spre casă, spre Maramureșul nostru drag, spre România noastră iubită, am un sentiment cu totul special: Spiritul tutelar al preotului dr. Vasile Lucaciu este NEMURITOR.

Prof. univ. dr. Petru Dunca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here