ÎN ALERTĂ – Noi focare de pestă porcină în județele vecine Maramureșului

314

La finele acestui an, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 301 localități din 19 județe, cu un număr de 1.145 de focare (dintre care 19 în exploatații comerciale) și 558 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.212 de porci afectați de boală.

ANSVSA arată clar că în județele vecine Maramureșului apar în fiecare săptămână focare noi de pestă porcină. Un exemplu este județul Satu Mare, unde aveam la 28 decembrie oficial 8 focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi (față de 6 câte erau în 20 decembrie în gospodăriile populației și 28 la miștreți, acum o săptămână).

În Bihor în ultima săptămână a mai fost confirmat un singur caz de pestă, numărul focarelor fiind aici de 49 de focare în gospodăriile populației și două cazuri la mistreți.

O situație similară ca a Maramureșului este în județul Sălaj, unde nu au mai fost confirmate cazuri de pestă porcină de multă vreme, la fel ca în Maramureș. Diferența dintre cele două județe este că în Maramureș focarele sunt în gospodăriile populației, trei la număr, respectiv în localitățile Oncești și Ieud, iar în Sălaj sunt la mistreți.

„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii„, precizează ANSVSA.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Dragoș HOJDALĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here