ÎN 2019 – Se vor deschide marile şantiere în Săpânţa!

961

Anul 2019 se anunţă a fi unul extrem de important pentru comuna Săpânţa. Asta, întrucât vor fi deschise o mulţime de şantiere, pe mai multe segmente de infrastructură.

Echipa aflată la conducerea unităţii administrativ-teritoriale, alcătuită din primarul Gheorghe Stan şi viceprimarul Gheorghe Pop, a mărturisit, pentru AxaNews.ro, că s-au pregătit pentru investiţii.

# Străzile vor fi asfaltate
Proiecte au fost depuse pe mai multe axe de finanţare. Pe PNDL, a fost depus un proiect pentru asfaltarea a 5,2 kilometri de străzi comunale. Contractul de finanţare a fost semnat, urmează proiectul tehnic, iar lucrările aferente vor începe în 2019. Valoarea proiectului este de două milioane de euro. Asfaltările sunt extrem de importante, întrucât, în anul 2017, la început, o singură stradă era la standardele europene, respectiv cea care duce la Cimitirul Vesel, pentru a facilita accesul turiştilor. Autorităţile au executat lucrări din fondurile proprii. Aşa se face că, anul trecut, s-au asfaltat străzi din bugetul local, pe o distanţă de 2-3 kilometri, inclusiv uliţa care ajunge la primărie.

# Canalizare înfiinţată pe două căi
O altă lucrare importantă este introducerea canalizării. Finanţarea vine prin AFIR şi are o valoare de un milion de euro. Pentru început, prevedere înfiinţarea canalizării pe 12 kilometri, la care se adaugă amenajarea staţiei de epurare. Contractul a fost semnat, lucrările urmând să debuteze anul viitor, după Paşti. Proiectul include porţiunea aflată pe DN 18 şi strada care duce la Cimitirul Vesel. Canalizarea se va trage prin şanţul de pe marginea şoselei, la o distanţă de şase metri de axul care desparte benzile de circulaţie. Însă, pentru a merge în paralel cu canalizarea în toată comuna, autorităţile vor să acceseze un credit bancar. Cu ajutorul banilor, se vrea “venirea înainte” cu canalizarea pe străzile adiacente. Astfel, lucrările s-ar efectua în paralel şi s-ar finaliza concomitent. Însă, aici, autorităţile vor să introducă ţevile prin mijlocul drumului, nu pe şanţurile de pe margine.

# Primăria şi dispensarul vor intra în reabilitare
Un alt proiect important vizează reabilitarea dispensarului uman din comuna Săpânţa, prin PNDL. Proiectul are o valoare de 183.000 de euro. Contractul a fost semnat deja, urmând proiectul tehnic şi începerea lucrărilor, tot în 2019. De şapte ani încoace, în Săpânţa îşi desfăşoară activitatea, pe lângă cele două asistente, un medic de loc din Dej, dar care locuieşte în Carei. Acesta face naveta, însă ar prefera să se stabilească în Săpânţa cu familia, dacă ar avea posibilitatea. Modernizarea dispensarului ar permite autorităţilor aducerea în localitate a medicului. În plus, şi soţia acestuia este tot medic. Modernizarea dispensarului ar însemna şi spaţiu locativ pentru personalul de specialitate. Pe lângă dispensar, autorităţile din Săpânţa vor să reabiliteze şi clăderea care adăposteşte primăria. Prin GAL Mara Gutâi a fost depus un proiect în acest sens, în valoare de 72.000 de euro. Şi în acest caz, contractul de finanţare a fost semnat, iar lucrările vor începe la anul. Aşadar, în 2019, în Săpânţa se va lucra intens atât la străzi şi canalizare, cât şi primărie şi dispensarul uman.

Cătă ŢINEGHE

1 COMENTARIU

  1. Ar fi mai bine dacă canalizarea s-ar trage prin şanţul de pe marginea şoselei nu prin mijlocul drumului. În caz de reparare nu trebuie distrusă strada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here