IMPRESIONANT. SAU NU – Marile proiecte Science Fiction ale Maramureșului!

962

Primul mare proiect care va vine in minte, stim, este Tunelul pe sub Gutâi, ce reapare, ca o gluma buna, inainte de fiecare campanie electorala. O ciorba reincalzita de care râd primarii, dar care ne-a dat ideea de a cauta alte „mari proiecte niciodata
realizate” in Maramures. Iata cele mai excentrice proiecte despre care s-a vorbit in judetul nostru, cu scuzele de rigoare pentru omisiuni!

* Tunelul de sub Gutâi bate tot, e pe locul intâi indiscutabil si probabil chiar in top 10 national. Va amintiti, reinvia mineritul cu el, chiar daca erau sau nu filoane exploatabile de minereu…
* Acumularea Runcu a fost iar un proiect megaloman, dar logic! Intr-o prima faza, in 1985 (!!!) el trebuia sa alimenteze cu apa acumularea de la Firiza, printr-un tunel care este facut, sa cada intr- o cascada artificiala care sa aiba incorporata si o hidrocentrala, in capatul acumularii Firiza. Acolo este un lac trist ce sugereaza ca s-a inceput ceva. Apoi, acumularea Runcu trebuia sa ofere apa potabila intregii zone de dincolo de Gutâi, apa ar fi ajuns prin cadere pâna in Sighetu Marmatiei, pe vaile Marei si a Cosaului, ba poate chiar mai incolo. Intre timp, aproape toate comunele si-au facut retele proprii de apa si nu mai au nevoie de Runcu. Lucrarile continua greoi, subfinantate tragic, la 33 de ani de la deschiderea santierului!

* Au fost mai multe idei de baraje si microhidrocentrale in ce priveste Defileul Lapusului, la Coas, Buteasa Râu sau la Razoare, toate oprite din cauza statutului de rezervatie naturala, aproape unica in România.
* Parcul lui Tepes de pe Dealul Busagului din Tautii Magheraus, a fost o idee nastrusnica a primarului Anton Ardelean, in perioada sa de furie si de contestare. Acum e un soldat ascultator, nu mai face excentricitati… Sau face?
* Gradina zoologica din Nistru, de pe locatia fostului poligon de tir, este o idee ceva mai recenta a nastrusnicului primar din Tauti, nici ea materializata. Se voia a fi un zoo parc cu animale numai din zona temperata, intr-un fel de semisalbaticie, datorita teritoriului vast
pe care-l detine primaria in acea padure. A ramas la stadiu de discutii, din cauza uriaselor pretentii ale celor care au sugerat ideea autoritatii locale.

* Alt proiect science fiction a venit, odinioara, din partea primarului din Sacalaseni, Emilian Pop, care propunea trasee de drum de la Boiu Mare, peste Defileul Lapusului, pentru punerea in valoare a zonei. Se petrecea intr-o campanie electorala si l-am inteles, altfel sta dovada podul de la Salnita, care nu are drum de legatura ca lumea pe niciunul din capetele de pod. Parca ar fi fost desantat acolo…
* Un proiect faraonic, dar si el logic, a fost Inelul Gutâiului, lansat de Victor Vaum, cu 10-15 ani in urma. Se presupunea ca se fac drumuri care ar lega toate ofertele turistice ale zonei, de la Cavnic la Budesti, de la Ocna Sugatag la Izvoare, cu fel de fel de trasee. Nu s-a facut nimic.

* Un alt proiect mega ar fi fost alimentarea cu apa a intregii vai a Viseului, de la Moisei pâna la Bistra, cu apa de la Izvorul Izei, din Sacel. A iesit circ, cu revolte, de gen „cum sa ne luati noua Iza?” Isi aminteste povestea Toader Stetcu, primarul din Moisei: „Am primit bani pentru studii, proiectantul a cerut un teren pentru un bazin de acumulare. Am cumparat terenul, au inceput acuzele dusmanilor politici. Au inceput discutii ca fac afaceri, anchete, declaratii. Apoi s-a opus primarul din Sacel, ca-i luam Iza. Valoarea era de 14 milioane de euro, proiectul era imens, dar facusem avizele, mai ca ne apucam. A venit criza economica si s-a oprit totul. Intr-un final, mai bine asa, ca ma bagasem in discutii si povesti degeaba, noi, Moiseiul, aveam apa deja. Mai bine asa. Oricum dupa anchete s-a dovedit ca totul era in regula.”

* Revenim la Victor Vaum, care visa la un muzeu al mineritului, in Baiutul natal, aparent tocmai in mina care a revarsat recent ape uzate. Nu s-a mai facut pentru ca nu se potrivea cu socoteala Remin, care a inteles conservarea minelor prin inundarea lor. Drept dovada, minele nu sunt muzee, ci surse de poluare.

* La Poienile de sub Munte s-a visat un punct de trecere a frontierei, ca o infratire ucraineana, dar si pentru micul trafic, necesar intr-o zona lipsita total de locuri de munca. S-au purtat
negocieri, s-au cautat finantari, ba cica se gasise si un executant, o firma chineza ce ar fi luat in schimb nu bani, ci lemnul taiat de pe traseu, odata cu schitarea drumurilor. Nu s-a ales nimic din acel vis, care intr-adevar ar fi dat o gura de oxigen intregii zone.

* La capitolul rezervatii, dar si la hiperculturi, s-au intrecut „investitorii” in idei nastrusnice. Era sa avem, cica, rezervatie de lupi in libertate in parcul Muntii Maramuresului, cu siguranta spre
marea incântare a locuitorilor din zona. Era sa avem rezervatie de zimbri la Remecioara. Era sa avem investitori ditamai cavalerii de Malta, care cautau 10.000 de hectare de teren pentru infiintarea de podgorii de vita de vie. Nttt…

* Când ministrul Turismului, Dan Matei Agathon taia panglica pornirii pârtiei olimpice de schi de la Borsa, nefinalizata pâna in prezent, se vorbea si de o telecabina care ar lega Borsa de Valea Izei, ba si de investitia sora, pârtia de schi de la Luna Ses, de la Negresti Oas. O utopie irealizabila, aproape banc. Drept dovada ca nici macar pârtiile nu sunt facute, pâna azi. Intre timp, inimosul primar din Borsa supraliciteaza ideea telecabinei, dar pe plan local si ar vrea un traseu de gen macar pâna la Pietrosul Rodnei!

Poate nu la acelasi nivel de megalomanie si faraonism ca anterioarele, au mai fost proiecte mari nerealizate in Maramures. De-ar fi sa reamintim podul de beton de la Sighet, câmp de eoliene deasupra Moiseiului, strazi 100% rustice la Budesti, câmp de fotovoltaice intre sase comune in zona Codrului, terenuri de golf luxoase la Ocna Sugatag ori Sacalaseni (acelasi „investitor” spaniol), fabrica de izolatie termica din lâna la Cernesti, pârtii de schi in Baiut. Ca sa nu amintim de proiectele ce apar, stralucesc, apoi se sting lansate de Primaria Baia Mare, de la aquaparcuri la stadioane in Recea, la parcuri industriale. Dar sa nu fim rai! Cine a crezut in zona schiabila Cavnic, acum 15 ani? Cine ar fi crezut ca va fi fabrica de piese de avioane in Dumbravita? Cine si-a imaginat ca vom avea o salba de microhidrocentrale, câmp de fotovoltaice la Arinis sau Baia Sprie?

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here